Све више возача без везаног појаса и са телефоном у рукама

ГС
Све више возача без везаног појаса и са телефоном у рукама

У првих шест мјесеци ове године забиљежена су 157.453 прекршаја због невезивања појаса и кориштења телефона током вожње, а из мјесеца у мјесец број прекршаја се само повећава, потврдили су из МУП РС.

Од овог броја, 16.852 возача користила су телефон, а 140.601 није везао појас.

Овај паметни систем за детекцију и обавјештење о кориштењу сигурносног појаса и мобилног телефона, који се налази у Булевару српске војске, евидентирао је највећи број прекршаја у јуну.

Наиме, прошлог мјесеца су чак 3.474 возача користила телефон у вожњи, а 27.139 њих је возило без свезаног појаса.

Према подацима МУП РС, може се видјети да је у јануару 1.920 возача користило телефон, док њих 21.746 није било везано, а већ у фебруару је број оних који користе телефон порастао на 2.137, док је број оних који се нису везали пао на 20.878.

– У марту је евидентирано 2.876 прекршаја због кориштење телефона те 23.218 прекршаја због невезивања појаса, док је у априлу забиљежено да су 2.972 возача користила телефон, а њих 21.664 није везало појас – подаци су МУП РС.

Даље се види тенденција раста броја прекршаја те су тако у мају евидентирана 3.473 возача који су користили телефон, док је њих 25.956 возило без завезаног појаса.

– Наведена статистика показује да број прекршаја не опада, односно да чак има и тенденцију раста, с обзиром на то да су грађани упознати с тим да је циљ пројекта прије свега превенција, тј. да упозори возаче, али не и да их санкционише – рекли су из МУП РС.

Милија Радовић, в.д. замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, за Независне каже да већина возача зна да се прекршаји које овај уређај детектује не санкционишу те да због тога не воде рачуна.          

– То значи да имамо значајан број оних који не користе појас, али користе телефон у вожњи и то су забрињавајуће бројке. Свакако да су прекршаји кориштења мобилног телефона у вожњи недовољно санкционисани, јер се то може једино методом опажања. Ако би се добио већи број оваквих уређаја, али који би санкционисали возаче, то би позитивно утицало на смањење употребе мобилног телефона – рекао је Радовић.

Како каже, потребна је добра контрола учесника у саобраћају и превентивне акције током читаве године како би се могли очекивати добри резултати.

– Употреба мобилног телефона значајно смањује пажњу и у том случају лако је превидјети пјешака или возило испред себе те лако може доћи до саобраћајне несреће – нагласио је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана