Све туре на једном рачуну

Данијела Бајић
Све туре на једном рачуну

БАЊАЛУКА - Пракса да гости уз сваку туру пића одмах добију и рачун отићи ће у прошлост уколико припремљене измјене Закона о угоститељству добију зелено свјетло у Народној скупштини РС, што би, поручују угоститељи, умногоме поједноставило њихово пословање.

Влада Републике Српске усвојила је Нацрт измјена Закона о угоститељству којим се, између осталог, дефинише појам “угоститељске услуге”, којим се омогућава угоститељима да у случају када гост користи више услуга у истом објекту, по окончању пружања услуга госту издају један прописан рачун за све пружене услуге.

Угоститељи и хотелијери у Српској очекују да ће ново законско рјешење добити подршку народних посланика како би био уведен ред у овој области.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић казао је за “Глас Српске” да је оптерећавајуће како за госте тако и за конобаре да се аутоматски, по свакој наруџби, доноси и рачун.

- Конобар ће рачун гостима испостављати на крају, изузев ако сами одмах не затраже да плате. По важећим прописима конобар доноси рачун за сваку поручену наруџбу, што компликује ситуацију - рекао је Куртиновић.

Додао је да је до сада било и неспоразума приликом инспекцијске контроле, јер су инспектори примјењивали закон на терену, док су угоститељи покушавали да подигну услугу на виши ниво.

- Из тог разлога у локалима није досљедно примјењивана та одредба, односно да се уз сваку наруџбу носио и рачун, због чега су многи угоститељи плаћали казне - истакао је Куртиновић.

Помоћник министра за туризам и угоститељство Предраг Тешић рекао је да су приликом измјена закона консултовали Привредну комору РС и представнике свих којих се ове измјене дотичу.

- Већину приједлога смо уврстили у овај нацрт. Оно што сматрам да је најважније у свему овоме јесте што ћемо ићи у увођење централног информационог система. План је да свим пружаоцима смјештаја подијелимо бесплатне софтвере, гдје ће бити евидентиран сваки гост у реалном времену. На тај начин ћемо добити квалитетну статистику како бисмо могли да правимо добре планове за развој туризма. Ци­љ је повећати и приходе од боравишне таксе - казао је Тешић.

Оно што нису могли да обухвате новим законом јесте жеља угоститеља да имају инспекцију посебно за ову област, јер би то, како каже, онда и други сектори захтијевали.

- Кроз постојећу тржишну инспекцију настојаћемо да појачамо контроле и покушати на тај начин сузбити сиву економију - рекао је Тешић.

Стан на дан

Горан Куртиновић каже да би новим законом требало да буде доведено у ред и издавање стана на дан, чиме се у Српској све више људи бави.

- По новим прописима сви који издају више од једног стана мораће се регистровати као С. П. или под неком другом дјелатношћу - казао је Куртиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана