Све што требате знати о ТАГ уређају: Колико кошта и које су његове предности

ГС
Све што требате знати о ТАГ уређају: Колико кошта и које су његове предности

Ако често путујете и размишљате да поставите ТАГ уређај на аутомобил како бисте себи олакшали плаћање путарине у БиХ, али нисте сигурни како све функционише, у наставку текста можете прочитати детаљније информације.

Шта је ТАГ уређај и колико кошта?

Електронска наплата путарине (ЕНП) је метода наплате без посредовања благајника, а процес наплате путарине одвија се помоћу ТАГ уређаја смјештеног на вјетробранском стаклу вашег возила и антене на наплатној стази.

Циљ овог начина плаћања путарине је да растерети проток возила на наплатним рампама, а једна од предности за грађане је, уколико посједују овај уређај, што неће морати чекати у колонама.

Иначе, возачи у Републици Српској до краја фебруара могу купити ТАГ уређај за електронско плаћање путарине по знатно нижим цијенама, односно за 16 КМ, што је за 60 одсто мање у односу на ранију цијену. Иначе, цијена ТАГ уређаја износи 40 КМ.

С друге стране, у ФБиХ цијена овог уређаја износи 39 КМ, а ТАГ уређаје, помоћу којих се користи услуга електронске наплате путарине, корисници могу да преузму на наплатним станицама у РС и ФБиХ.

Плаћање накнаде за кориштење ТАГ уређаја, куповина уређаја и допуна ЕНП кредита на ЕНП ТАГ се врши једнократно, готовински, вирмански или банковном картицом на јавно истакнутим продајним мјестима.

У Српској ТАГ уређаје можете купити на наплатним станицама Јакуповци и Чатрња, на ауто-путу Е 661 Градишка - Бањалука, Прњавор и Кладари, на ауто-путу "9. јануар" Бањалука - Добој, Костајница, на ауто-путу на паневропском коридору 5 ц.

Како постати корисник ЕНП?

Корисник ЕНП услуга може бити физичко или правно лице које приликом набавке електронског уређаја (ЕНП ТАГ-а) попуњава и потписује приступницу, односно уговор, те преузима уређај на кориштење уз одговарајућу новчану накнаду и уплати почетни износ претплате (ЕНП кредит), чиме се ЕНП ТАГ активира и постаје валидан за кориштење.

Електронска наплата путарине осмишљена је по моделу препејд плаћања, тако да корисник ове услуге уплаћује ЕНП кредит, који се похрањује на ЕНП ТАГ и остварује могућност плаћања услуге кориштења ауто-пута према важећем цјеновнику, зависно од категорије возила. ЕНП ТАГ уређај може користити само уговорени корисник, искључиво за возило и категорију возила за које је намијењен.

Гдје се поставља ТАГ уређај?

ТАГ се поставља на самољепљиви носач који се централизовано поставља на предње вјетробранско стакло возила с унутрашње стране. За возила са косим вјетробранским стаклом носач за АЦЦ ТАГ уређај поставља се у подручју ретровизора унутар возила, а у случају возила са окомитим вјетробранским стаклом поставља се централно на дну вјетробранског стакла са унутрашње стране. У возилима која у вјетробранском стаклу имају провидну метализирану УВ заштиту од зрачења уређај се поставља на означеном мјесту у подручју ретровизора или на сјенилу (црна заштита од сунца) изнад ретровизора, пишу Независне.

Како ТАГ уређај функционише код другог оператера?

Власници ТАГ уређаја ЈП "Аутоцесте ФБиХ", уколико желе користити своје ТАГ уређаје за наплату путарине код другог оператера, треба да се јаве на наплатне станице ЈП "Аутопутеви РС" како би добили адекватне информације.

За активацију услуге у ФБиХ власници ТАГ уређаја другог оператера дужни су доставити сљедећу документацију на наплатна мјеста Сарајево сјевер или Зеница југ:

За физичка лица, попуњену и потписану приступницу, копију потврде о регистрацији и ТАГ уређај За правна лица, попуњену и овјерену приступницу, копију потврде о регистрацији, копију ИД броја и ТАГ уређај.

Иначе, ТАГ уређаји другог оператера ће се програмирати на исте регистарске ознаке на које су иницијално програмирани приликом куповине уређаја.

Кориштењем ТАГ уређаја у једном систему неће се трошити средства која имате у претплати код другог оператера. Корисници ће имати инсталирана два рачуна на једном уређају, при чему ће се вршити аутоматско наплаћивање путарине у зависности од дионице којом пролазе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана