Све средње школе спремне за почетак наставе

Срна
Све средње школе спремне за почетак наставе

БАЊАЛУКА - Средње школе у Републици Српској спремне су за почетак наставе у новој школској години, а у прве разреде уписано је 9.505 ученика, од којих 9.369 у јавне и 136 у приватне школе, те очекиваних око 70 ђака из вјерских и школа за ученике са сметњама у развоју.

На састанку вршиоца дужности помоћника министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Бојане Кос са предсједницима актива директора средњих школа констатовано је да је план уписа у први разред средњих школа у 2024/25. години реализован 97 одсто у односу на број ученика који су у школској 2023/24. завршили девети разред.

-Новина у новој школској години је и огледни нови спортски смјер који ће бити реализован у Гимназији Бањалука, а за који вјерујемо да ће пружити подршку свим спортистима у усклађивању њиховог образовања са професионалним спортским активностима - рекла је Кос.

Навела је да ће у примјени бити нови, односно измијењени и допуњени наставни програми факултативног предмета “Хуманост и безбједност” за први, други, трећи и четврти разред средњих школа, који се у прошлој школској години спроводио као оглед у 20 средњих школа.

Кос је нагласила да ће сви заинтересовани ученици имати прилику да изучавају овај факултативни предмет, као и да ће се тако додатно допринијети спречавању насиља у школама, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

Додала је и да од ове школске године у средњим стручним и техничким школама општеобразовни предмети више неће бити засновани на модуларном планирању, што подразумијева да оквирни број часова за реализацију тема није дефинисан и да наставник има већу слободу у прилагођавању наставног процеса потребама ученика.

-Наставник ће приликом планирања и програмирања наставних садржаја, узимајући у обзир факторе попут нивоа постигнућа ученика, сложености наставне теме, потреба струке и занимања и слично, одредити број часова потребан за њихову реализацију у оквиру теме, које чине обавезни дио наставног програма, али немају обавезујући карактер што се тиче редослиједа њихове реализације - рекла је Кос.

На састанку су разматране све припремне активности које су реализоване пред почетак нове школске године, а коначни подаци о реализацији уписа ученика у средње школе биће закључени 31. септембра након израде годишњих програма рада школа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана