Сваток: Украјинци у Српској имају подршку институција

Срна
Сваток: Украјинци у Српској имају подршку институција

БАНЈАЛУКА - Украјинци у Републици Српској не осјећају било какав притисак због сукоба Русије и Украјине, а локалне и републичке власти пружају им подршку и разумијевање у сваком погледу, истакао је представник Удружења Украјинаца “Златни клас” из Прњавора Андрија Сваток.

Сваток је напоменуо да се та сарадња нарочито исказала у подршци Владе Српске и ресорног министарства, као и Црвеног крста, који су били спремни да помогну украјинским породицама које су напустиле Украјину због сукоба који се тренутно тамо дешавају.

“Активно смо учествовали у прихвату тих људи и њиховом краткотрајном смјештају и пружању помоћи. У једном моменту је у Прњавору било 16, у Добоју 14, у Броду 12 породица из Украјине, али тренутно на нашим просторима нема тих лица, јер нису показали велико интересовање да трајно остану на овим просторима”, рекао је Срни Сваток.

Према његовим ријечима, већина тих породица није се задржала на овим просторима, него су продужили ка Ирској, Њемачкој, Канади, иако су локалне и републичке власти биле спремне да им помогну при проналаску посла, смјештаја, те да им обезбиједе здравствено осигурање.

Сваток је рекао да Украјинци на простору Балкана живе више од 120 година и осјећају да су национална мањина само по коријенима, а са свих других аспеката су у потпуности интегрисани у друштво.

“У Прњавору има око 1.200 Украјинаца, у Бањалуци око 700. Људи нас поштују, као што је то увијек било”, рекао је Сваток.

Он је оцијенио као добру сарадњу са локалним и републичким властима у Српској које пружају подршку у раду удружењима свих националних мањина, али и финансирањем одређених пројеката значајних за промоцију културних, историјских и других обиљежја народа.

Сваток је подсјетио да се почетак организовања Украјинаца на овим просторима биљежи 1904. године, у мјесту Лишња код Прњавора, а да су већ 1908. године регистроване разне секције, друштва, библиотеке.

“Највише жживотаж се одвија кроз културно-умјетничка и просвјетна друштва, која сарађују са духовним центрима и на тај начин чувамо наш национални идентитет, али и обичаје од заборава. Нажалост, све нас је мање, јер људи одлазе трбухом за крухом”, рекао је Сваток.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана