Свакога дана на свијет дође бар једна мрвица

 Милијана Латиновић
Свакога дана на свијет дође бар једна мрвица

БАЊАЛУКА - Свакога дана у Републици Српској роди се бар једна мрвица, дјечак или дјевојчица који су, желећи што прије да се смјесте у мајчин загрљај, пожурили да угледају свијет.

Тим малим дивовима, који се од првог даха боре храбро, посвећен је 17. дан у новембру, када се обиљежава Свјетски дан пријевремено рођене дјеце, а њихова боја је љубичаста. И баш у тим нијансама јуче су сијале зграде предшколских установа, градских и општинских управа и других институција широм Републике. Симболичним пуштањем љубичастих балона од Бањалуке до Пала обиљежен је дан посвећен мрвицама.

Члан Управног одбора Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце “Мрвице” Амела Филиповић, мајка близанаца Миње и Леона који су на свијет стигли прије времена, прије седам и по година, испричала је за “Глас Српске” да у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС у просјеку једна беба дневно стигне на свијет прије термина.

- Између 300 и 400 мрвица годишње роди се само у УКЦ-у. У Источном Сарајеву годишње је 50 пријевремено рођених дјевојчица и дјечака, док за остале градове у Српској немамо прецизне податке зато што не воде ту евиденцију, али, у суштини, већина пријевремено рођених беба пребацује се у УКЦ - рекла је Филиповићева додавши да удружење броји око 200 активних чланова, али да се породице са пријевремено рођеном дјецом јављају свакодневно.

Она је подсјетила да су “Мрвице” овогодишњи “љубичасти новембар” започеле кампањом “Заједно покренимо наш кутак” у оквиру које је до краја мјесеца активан хуманитарни број 1412, а сви који позову донирају једну марку за опремање мрвичастог кутка у Бањалуци.

- Након што смо прошле године сакупили новац и реновирали просторије, при самом завршетку радова догодила се хаварија, излила се канализација из цијеви и у потпуности је уништен намјештај. Због тога смо поново покренули акцију како бисмо уз помоћ племенитих људи обезбиједили новац за опремање нашег мрвичастог кутка у коме ћемо кроз разне терапије и радионице бити подршка свим мрвицама - рекла је Филиповићева.

На иницијативу “Мрвица” је реализован и пројекат оснивања прве банке хуманог млијека у РС како би сва пријевремено рођена дјеца имала мајчино млијеко које је за њих храна, али и лијек.

Пуштањем љубичастих балона као симбола изузетности, љубави и подршке најмлађим борцима против стигме и предрасуда, Међународни дан пријевремено рођене дјеце обиљежен је и у Бијељини.

Мајка пријевремено рођених близанаца Татјана Терзић захвалила је свима који пружају подршку пријевремено рођеној дјеци и њиховим родитељима.

- У тој борби важна је подршка породице, пријатеља, друштва, али и системска подршка у смислу да су родитељи пријевремено рођене дјеце свјесни својих права и да им је омогућено да их остваре - рекла је Терзићева.

Сматра се да је свака десета беба у свијету рођена прије 37. недјеље трудноће.

 Донаторско вече

Амела Филиповић је испричала да “Мрвице” сутра у 19 часова организују донаторско вече у Дому омладине у Бањалуци.

- Сви који одлуче да дођу да нас подрже имаће прилику да гледају представу “Фантастични пирати и мрвице” у којој ће, уз глумце, глумити и наше мрвице. Улазница кошта 20 марака, а у цијену су укључени представа, пиће и кетеринг - казала је Филиповићева и позвала све људе добре воље да дођу и подрже “Мрвице”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана