Свако пето радно мјесто у прерађивачкој индустрији

Милијана Латиновић
Свако пето радно мјесто у прерађивачкој индустрији

Бањалука - Сваки пети запослени у БиХ радно мјесто пронашао је у прерађивачкој индустрији, а фирме из ове области закључно са прошлом годином имале су 146.439 радника.

Подаци Агенције за рад и запошљавање БиХ, који су достављени Парламенту БиХ, показују да је лани у БиХ било укупно 738.377 запослених. Највећи раст запослености од 2012. до 2016. године забиљежен је управо у 2016, и то 2,1 одсто.

Да прерађивачка индустрија предњачи по броју радника, свједочи податак да је прије пет година у овом сектору било 126.408 запослених, док је лани тај број био већи за око 20.000.

Послије прерађивачке, на другом мјесту по броју радних мјеста је трговина на велико и мало, гдје је 2012. године било 125.877 радника, а лани за око 9.000 радника више.

Више радника добило је посао и у сектору пословања некретнинама, који је годинама уназад на зачељу табеле по броју ангажоване радне снаге.

- Највећи раст запослености лани је забиљежен у сектору  пословања некретнинама и у односу на годину раније био је већи за 13,9 одсто - навели су у Агенцији.

Потражња за радном снагом, протеклих година, смањивала се у областима вађења руда и камена, грађевинарству, превозу и складиштењу и финансијским дјелатностима.

Директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић истиче да је охрабрујућа чињеница то што се број запослених у БиХ повећава, али да то још увијек није довољно.

- Стопа запослености, али и стопа раста бруто домаћег производа мора бити знатно већа ако хоћемо да смањимо јаз технолошке заосталости за земљама Европе. У прерађивачкој индустрији постоје бројне погодности, као што је јефтинија радна снага, па је то један од разлога за повећање броја запослених - рекао је Микић и додао да треба наћи начина и привући стране инвеститоре.

Економски аналитичар Предраг Дудуковић каже да је добро што се број запослених повећава, али наглашава да је раст од око два одсто готово занемарив у односу на веома високу стопу незапослености у БиХ.

- Треба узети у обзир да прерађивачка индустрија запошљава много радника, али да они имају најнижа примања, тако да комплетна слика не доприноси много повећању бруто домаћег производа - рекао је Дудуковић.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ истичу да је број оних који су лани остали без посла за 4,7 одсто већи у односу на 2015. годину.

Наводе да су разлози за прекид радног односа били различити, од отпуштања по основу стечаја и ликвидације предузећа, технолошког вишка, до престанка рада послодавца, престанка уговора на одређено вријеме, или споразумног раскида уговора.

Иностранство

Посредством Агенције за рад и запошљавање БиХ 5.857 радника лани је добило посао у иностранству.

На основу Споразума о запошљавању са Словенијом у овој земљи запослено је 4.778 радника из БиХ, док је захваљујући договору о посредовању при запошљавању радника у Њемачкој њих 1.079 добило посао у овој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана