Сваки клик до занимљивости води у опасност

Данијела Бајић
Сваки клик до занимљивости води у опасност

БАЊАЛУКА - Крађа идентитета, нарушавање приватности и угрожавање сигурности само су неке од опасности које свакодневно вребају између осталог са “Фејсбука”, “Инстаграма” и “Воцапа”, а посебно велике проблеме могу направити онима који не воде рачуна о дијељењу и заштити личних података на интернету.

Наиме, компанија “Мета” је прије нешто мање од два мјесеца промијенила политику приватности за своје кориснике, која се односи на обраду и коришћење свих података корисника попут личних података, фотографије и објаве. Међутим, о тим новинама корисници из БиХ, истичу у Агенцију за заштиту личних података БиХ, нису упознати, док су држављани Европске уније приликом уласка на платформе добили упозорење да се политика мијења па потом и опцију да податке повуку из планираног тренинга вјештачке интелигенције.

У овој агенцији сматрају да је “Мета” била у обавези да исту опцију понуди и корисницима “Фејсбука”, “Инстаграма” и “Воцапа” у БиХ те и другим земљама у региону које нису чланице ЕУ, због чега се обратила компанији, од које још нису добили одговор.

- Очекујемо да ће се у догледном времену представници наведене компаније обратити да би био трајно ријешен проблем у вези са информисањем грађана БиХ у вези са обрадом података коју “Мета” спроводи те грађанима обезбијеђена идентична права на заштиту личних података и приватности каква имају грађани Европске уније - истакли су из агенције.

Према ријечима декана Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци Зорана Ђурића, корисници социјалних мрежа и различитих веб сервиса обично не обраћају пажњу на обавјештења и поруке које добијају.

- Често прихватају преселектоване опције које нису најбоље када је ријеч о очувању њихове приватности, а све с циљем да би што прије отворили садржај који их интересује. Многе кориснике ни не интересује то што је друга страна дошла у посјед података који потенцијално компромитују њихову приватност - казао је Ђурић, додајући до то схвате само они који се “опеку”.

Директор “ИнфоАРС” академије у Бањалуци, која однедавно држи и курс сајбер сигурности Ранко Петрушић казао је да злоупотреба личних података може имати озбиљне посљедице за појединце.

- Најчешћи облик је крађа идентитета, гдје преваранти користе украдене информације да би приступили банковним подацима и извршили и финансијске трансакције у име жртве. Ова врста злоупотребе може резултовати значајним финансијским губицима, лошом кредитном репутацијом, и дуготрајним процесима опоравка за погођене особе. Осим финансијских губитака жртве могу бити изложене правним компликацијама, гдје им је тешко доказати да су жртве, а не починиоци превара - казао је Петрушић.

Додао је да лични подаци могу бити коришћени за узнемиравање, уцјену или чак физичке пријетње, посебно ако су у погрешне руке доспјеле осјетљиве информације попут адресе или информација о породици.

- Такође злоупотреба података може резултовати губитком угледа или професионалних прилика, ако су повјерљиве или компромитујуће информације објављене јавности - истакао је Петрушић.

Полиција

На опасности које вребају са интернета све чешће упозорава и Министарство унутрашњих послова РС. Из полиције неријетко дају и савјете грађанима да, између осталог, заштите свој рачунар, односно држе заштитни програм укључен, редовно ажурирају антивирус и оперативни систем, пазе када преузимају садржаје на рачунар, угасе рачунар када нису поред њега и не дијеле ни са ким своју шифру за интернет. Друга опасна ствар коју неопрезни корисници раде јесте, како су истакли, то да остављају своје податке на различитим интернет страницама без претходне провјере њиховог кредибилитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана