Свака марка шанса више за останак на селу

Јана Кезић
Свака марка шанса више за останак на селу

БАЊАЛУКА - Свака марка у данашње вријеме и те како је значајна младом човјеку, посебно када на свијет стигне беба, поручили су они који су лани добили по 500 КМ за новорођено дијете на пољопривредним газдинствима у Српској.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да је у посљедње двије године исплаћено 139.500 КМ за укупно 291 новорођенче на пољопривредним газдинствима широм РС. Објаснили су да је у 2020. години исплаћено 74.500 КМ за 161 новорођено дијете, док је лани исплаћено 65.000 КМ за 130 дјеце.

- Са том подршком настављамо и у овој години. Ријеч је о доброј мјери, а жеља нам је да сваке године на том плану буде што више дјеце и да издвајамо више новца - рекли су у министарству. Додају да су свјесни да та мјера није довољна, али да је ријеч о малом доприносу повећању наталитета, па и останку људи на селу и бављењу пољопривредом.

- У борбу за повећање наталитета сви морамо да се укључимо, као друштво. Наравно да није довољно обезбиједити 500 КМ по сваком рођеном дјетету, јер су породицама на селу потребни и струја, вода, добри путеви и остали услови да би достојно могли живјети од свог рада - истичу у министарству.

Породице из Српске које су лани оствариле подстицајна средства за демографску одрживост кажу да им је ова помоћ била од великог значаја.

Међу њима је и Владимир Паровић из Невесиња, који се на породичном имању бави воћарством и сточарством.

- Било каква помоћ је добродошла, поготово за човјека који се тек оствари у улози родитеља и започне посао на селу - рекао је Паровић за “Глас Српске”.

Каже да са породицом живи неких седам до осам километара од града, додајући да је живот на селу можда и бољи него у граду.

- Стимулација за останак младих на селу свакако би требало да буде већа, али свака помоћ је добродошла - казао је Паровић. 

Исплату за новорођено дијете добио је и Милић Костић из Бијељине, који  се на породичном имању бави сточарством.

- То је веома позитивна ствар и један од начина да се побољша наталитет у нашој Републици. С обзиром на кризу, помоћ је добра, па колика год да је - рекао је Костић.

Младима поручује да, без обзира на све, остају на селима и заснивају породице на своји имањима, јер нигдје није боље него код своје куће.

Из министарства су подсјетили да заједно са Владом Српске у овој години издвајају додатних 10 милиона КМ из Компензационог фонда за помоћ пољопривредницима у условима актуелних поремећаја на тржишту изазваних растом цијена репроматеријала и енергената у свијету.

Рурални развој

Ресорно министарство спроводи још низ мјера у оквиру подршке руралном развоју с циљем да што више младих буду носиоци пољопривредних газдинстава, јер брже прихватају нове технологије и знања. Наводе да постоје мјере за самозапошљавање инжењера пољопривреде, за које је, уз одређене услове, Министарство обезбиједило 40.000 КМ уколико одлуче да остану на селу и покрену своју производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана