Сузић: Измијенити закон о запошљавању инвалида

СРНА
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић рекао је да Савез инститира на измјенама и допунама Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању инвалида како би био ријешен проблем запошљавања ове популације.

Сузић је истакао да чланови Савеза желе да се путем тог закона обезбиједе резервисана радна мјеста како би слијепа лица добила лакшу проходност ка запослењу.

"Да се послодавци, отворено тржиште, отвори и подржи од државе да она субвенционише запошљавање таквог лица и створи бољи амбијент за живот и рад таквих људи", изјавио је Сузић новинарима након састанка са преставницима пет општинских и градских организација слијепих и слабовидих бањалучке регије.

Он је као додатни проблем чланова Савеза слијепих Српске нагласио потребу елиминације одредбе која дефинише да лица са инвалидитетом која нису разврстана и категорисана до 18. године немају право на инвалиднину. "Позивам надлежно министарство и Владу да се ово питање конкретно размотри и напокон ријеши", рекао је Сузић.

Он је навео да је на састанку закључено да је смањена или изостала подршка локалних заједница раду организација слијепих и слабовидих лица. Предсједник Удружења слијепих и слабовидих лица општине Кнежево Јагода Вучковић рекла је да се мора што више радити на рјешењу проблема слијепих и слабовидих жена. "Ми желимо, хоћемо и боримо се што више за то да будемо равноправне у друштву", нагласила је Вучковићева.

Предсједник Организације слијепих Бањалука Мирослав Мандић рекао је да финансирање организације треба бити квалитетније ријешено, "поготово када је ријеч о лутријским средствима".

Предсједник Организације слијепих Градишка Жељко Штрбац истакао је да су им најтежи проблеми набавка помагала за слијепа и слабовида лица, те запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана