Сутра су свети Козма и Дамјан, ову молитву треба читати наредних 40 дана

ГС
Сутра су свети Козма и Дамјан, ову молитву треба читати наредних 40 дана

Свети Козма и Дамјан, односно Свети Врачи, славе се два пута годишње - 14. јула - када је умро Козма и 14. новембра - када је умро Дамјан. Свој дар да лијече су несебично дјелили са онима којима је помоћ била неопходна, а за то ништа нису тражили, нити наплаћивали људима, отуда и њихово име "безсребреници".

Баш због овог става дошло је до свађе међу браћом. Наиме, важило је неписано правило да обојица морају да поштују принцип да потпуно бесплатно помажу болеснима.

Међутим, предање каже да се Козма наљутио на Дамјана што је примио дар од жене коју су излијечили, па је наредио да их не сахране у истој гробници. Ипак, послије смрти светитеља, народ их је сахранио заједно према откровењу божјем.

Празник Светих врача је и званична крсна слава Љекарске коморе Србије, па је прослављају у медицинским установама широм земље. По народном вјеровању, овај празник је добар и за молитву за оздрављење.

Такође, за њихов празник није добро радити тешке физичке послове, а највише треба да се чувају они који раде на великим висинама! По предању, овај дан се слави и као заштита од грома, па кажу да не ваља излазити из куће без преке потребе.

Како су Козма и Дамјан цијелог живота исцјељивали болесне, влада вјеровање да на данашњи дан треба изговорити молитву за оздрављење.

Ову молитву требало би читати почев од данашњег дана, 40 дана за редом, и бићете здрави онолико колико вјерујете да вам то може помоћи.

Молитва светом Козми и Дамјану за здравље:

“К вама, свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане, као брзим помоћницима и топлим молитвеницима за спасење наше, кољена преклонивши, притичемо и, клањајући се, усрдно вапимо: не презрите мољења нас грешних и немоћних, који смо у многа безакоња запали и свакога дана и часа сагрешујемо. Умолите Господа да нама, недостојним слугама Својим, подари велика и обилна милосрђа Своја.

Избавите нас од сваке патње и болести, јер сте од Господа и Спаса нашега Исуса Христа примили изобилну благодат исцјељења, ради чврсте вјере, бесплатног лијечења и мученичке кончине ваше. Услишите нас који се молимо и богоугодним посредништвом вашим измолите код Христа Бога православним управитељима здравље, благостање, спасење, побједу над непријатељима и благослов Божји.

Опет се клањајући, усрдно молимо да нам од Господа испросите све што је од користи у овом привременом животу, а посебно што је потребно за вјечно спасење, да се удостојимо да молитвама вашим добијемо хришћански крај, без болести, непостидан, миран, и да се избавимо од превара ђаволских и вјечних мука, да насљедници безграничног и блаженог Царства Небеског будемо.

А ви, угодници Божји, не престајте да се молите за оне који вам са вјером приступају; чак и ако, по мноштву гријехова својих, нисмо достојни милосрђа вашег, будући истински подражаваоци човекољубља Божјег, учините да донесемо род достојан покајања и у вјечни покој стигнемо, хвалећи и благосиљајући дивног у светима Својим Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и Пречисту Мајку Његову, и вашу топлу заштиту, сада и увијек и у вијекове вијекова.

Амин.“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана