Сутра православни вјерници прослављају Спасовдан: Ову молитву треба изговорити

СРНА
Сутра православни вјерници прослављају Спасовдан: Ову молитву треба изговорити

БАЊАЛУКА - Спасовдан је празник за који се вјерује да је један од најсрећнијих у години, стога је важно да овај дан изговорите моћне ријечи.

Спасовдан је празник који обилује обичајима који се строго поштују. Овај велики празник пада тачно 40 дана након Васкрса, а обиљежава побједу добра над злом.

По хришћанском вјеровању, васкрсењем Господ је показао да је јачи од смрти и 40. дана од васкрсења његови су се ученици налазили за трпезом. Тог дана им се Христос поново јавио.

– Идите по свему свијету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко повјерује и крсти се, биће спасен, а ко не повјерује биће осуђен – рекао је.

Да би у томе успјели Христос им је обећао Духа Утјешитеља, и заповиједио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренијети Христову вјеру у свијет и тиме људство спасавати у вјери – одатле назив Спасовдан. Подигнутих руку Христос је ученике и благословио након чега се почео узносити на небо – Узнесење, тако се, завршивши дјело спасења, вратио Богу на небесима.

Празник симболизује и уздизање из пепела, обнављање вјере и представља најсрећнији дан јер, како обичаји налажу, на Спасовдан све треба започети. Сваки нови подухват који направите на овај празник, вјерује се да ће вас у њему пратити радост.

На овај празник изговара се и молитва која симболизује побједу над лошом енергијом и привлачење доброг – кроз мисли, дјела и однос према себи и другима.

На Спасовдан се изговара сљедећа молитва: „Свети спасе, спаси душе наше!“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана