Сутра почиње нова школска година, ово су новине

Срна
Сутра почиње нова школска година, ово су новине

БАЊАЛУКА- Нова школска година у Републици Српској почиње сутра за више од 117.500 ученика основног и средњег образовања.

Први разред основних школа уписало је 8.957 ученика, а први разред средњих школа 9.505 ученика.

Министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић изјавила је раније Срни да ће са радом у пуном капацитету почети и више од 18.000 запослених у школама и да су, према информацијама актива директора, створени сви услови да настава може да почне у новој школској години.

Када је ријеч о наставном плану и програму, Стојичићева је навела да је формирано ново огледно одјељење - смјер спортска гимназија у Гимназији Бањалука.

Стојичићева је истакла да би као факултативан предмет требало да заживи предмет Хуманост и безбједност, проистекао из програма реализације мјера у борби против насиља у школама.

Она је додала да је у средњим школама у плану процјена програма који су дефинисани прије четири године, као и њихова оцјена, док су остали предмети по наставном плану и програму.

О интересовању ученика за одређене средње школе, Стојичићева је рекла да је највише уписаних у средње четворогодишње стручне школе, а да постоји одређен проценат за занимање трећег степена, те да су у фокусу струке електротехнике, машинства и медицинска, што се понавља из године у годину.

И ове школске године локалне и пословне заједнице пружиће подршку за 15 дефицитарних занимања.

-Сматрамо да ће то бити подстицај као и до сада да нам занимања трећег степена и даље буду у фокусу јер су неопходна за нашу привреду - нагласила је Стојичићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана