Сутра на Тргу улична акција поводом дана борбе против насиља над женама

Срна
Сутра на Тргу улична акција поводом дана борбе против насиља над женама

БИЈЕЉИНА - Фондација "Лара" сутра ће на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини организовати уличну акцију поводом обиљежавања Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка глобалне кампање 16 дана активизма против родно заснованог насиља.

Акција ће почети у 15.00 часова испред Народне библиотеке "Филип Вишњић", саопштено је из Фондација "Лара".

У саопштењу се наводи да је у протеклих 20 година БиХ у знатној мјери унаприједила законски оквир за заштиту жена од насиља и приступила свим релевантним међународним документима, али нажалост, из перспективе жртава, то још није довољно, јер заштита није адекватна и оне не остварују у довољној мјери права која им законом припадају.

"Обиљежавањем Међународног дана борбе против насиља над женама желимо послати поруку и подсјетити општу и стручну јавност нашег града да смо као друштво дужни да жртвама пружимо заштиту и подршку и помогнемо им да остваре права која по садашњим законима имају и да се заједно с њима боримо и залажемо да се ова права прошире и унаприједе", наводи се у саопштењу.

Како би се систем заштите жена од насиља унаприједио, потребно је адекватније изрицање и спровођење заштитних мјера, адекватније процесуирање насилника и остваривање права из социјалне заштите и приступа правди за жртве.

Треба интензивно радити на томе да жене које су преживјеле насиље не осјећају да ће бити препуштене саме себи након пријаве насиља и напуштања насилне заједнице и уложити велике напоре да се институционална и системска подршка унаприједе, те подизати свијест грађана и медија да је насиље над женама озбиљан друштвени проблем.

Фондација "Лара" пружа специјализоване услуге подршке за жене и дјецу жртве насиља у породици и других облика роднозаснованог насиља, а за 10 мјесеци ове године примила је 614 позива на СОС телефон 1264 за пријаву насиља и савјетовање, те пружили психолошко савјетовање кроз групне и индивидуалне разговоре са психологом кроз 555 третмана

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана