Сутра је Трнова Петка, ово су обичаји

Агенције
Сутра је Трнова Петка, ово су обичаји

Српска православна црква 8. августа слави дан Преподобне мученице Параскеве Римске, односно Трнове Петке.

Трнова Петка је заштитница жена, а светитељка је која је помагала болеснима и сиромашнима. Многе благодети је чинила па се пред њеним моштима вјерници и даље моле за помоћ и спас од болести као и других животних невоља.

Као ни Огњена Марија и Блага Марија, ни празник Трнове Петке није црвено слово, али се јако поштује у нашем народу. Овим празником преподобне мученице Параскеве се завршава мали љетни "циклус женских празника".

Ко је Света Петка Римска?

Родом је из Риума, из хришћанске породице и живјела је у другом вијеку. Послије смрти родитеља је раздијелила имање и замонашила се. Проповедала је забрањену Христову вјеру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима. Због тога је затварана, мучена и на крају је посјечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године. Њене мошти, касније су пренијете у Цариград.

Свету Петку Трнову многи мијешају са Светом Петком која је била Гркиња и која се слави 27. октобра. Постоји више светитељки под овим именом које сви славимо.

На данашњи дан, жене не би требало да месе, да кувају или раде било који други празник како не би навукле гнијев светитељке. Према народном вјеровању, тај дан се не ради ништа да током године руке не би трнуле.

Дјевојке на дан Трнове Петке треба да беру цвијеће и њиме оките кућу како би домом владали слога и мир. Дјевојчице би требало да облаче хаљине како би их у наредној години пратила срећа.

Молитва Светој Петки Трновој:

Света Петко, Божја светитељко, моли Бога за нас. Удостојила си се гледања лица Божја као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој и тебе молити за спасење душа наших.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана