Сутра је Ивањдан, а овај обичај би дјевојке посебно требало да испоштују

ГС
Сутра је Ивањдан, а овај обичај би дјевојке посебно требало да испоштују

Православни вјерници сутра славе Ивањдан, као спомен на пророка Јована Претечу или Крститеља, који је најавио Христов долазак.

Ноћ уочи Светог Јована Претече, у народу познатијег као Ивањдан, жене плету вјенчиће од цвијећа и увече га стављају испред кућних врата.

Свети Јован је познат као Јован Претеча јер је дошао прије Христа, а као Крститељ зато што је поред других крстио и Христа. Познат је и као Биљобер или Травар јер је живио скромно хранећи се биљем, бубама, скакавцима и медом дивљих пчела.

Свети Јован се још зове Игритељ, јер се вјерује да се сунце, када се тог јутра рађа, игра на небу. Заштитник је кумства и побратимства, а кумовао је и Исусу Христу крстећи га у ријеци Јордан.

Ивањдански обичаји
О Ивањдану плету се вијенци од ивањског цвијећа, и њима се ките стаје, а уочи тог дана, чобани пале брезове лиле (ватре), па обилазе торове и овце гдје чувају стоку, а затим се пењу на висове и играју свакојаке игре око пободених ватри.

Ово паљење машала за Ивањдан доводи се у везу са паљењем бадњака уочи Божића, чиме се хоће рећи да зимско, божићно сунце не сија тако високо као љетње, ивањданско, нити онако топло грије.

Плетењем вијенаца жели се рећи да је природа у развоју дошла до своје највише тачке (средина љета), и да се тим вијенцима природа овјенчава.

Обичаји за љубав
Постоје стари ритуали на Ивањдан везани за љубав. Обичај је да дјевојка исплете вијенац од цвијећа и да кроз њега погледа момка који јој се допада. Још једно вјеровање каже да дјевојка треба да убере цвијеће пред Ивањдан и у ноћи између 6. и 7. га стави испод јастука и преспава на њему.

Уколико цвијеће ујутру буде и даље свјеже и лијепо, брзо ће упознати сродну душу. Ако цвијеће увене, још ће морати да сачека на сусрет са правом љубави, пишу Новости Магазин.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана