Сутра је Духовски понедјељак: Жене ово не би смјеле радити

Курир
Сутра је Духовски понедјељак: Жене ово не би смјеле радити

Српска православна црква и вјерници сутра прослављају други дан једног од највећих празника који знамо као Духови, Тројице или Силазак Светог Духа на Апостоле.

То је празник који представља рођендан хришћанске цркве, а слави се 50. дан послије Васкрса, па се зове и Педесетница. Послије Христовог вазнесења ученици су остали у Јерусалиму и у једној соби на Сиону често су се окупљали и заједно се молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утјешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи.

Мјесто Јуде Искариотског међу дванаесторицом, коцком је било попуњено мјесто - Матијом. На Педесетницу сви су били заједно, кад хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола. Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповиједали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, чак и иновјерни, разумјели. Три хиљаде људи на овај дан повјеровало је проповиједи апостола и крстило се.

Како су на празник Педесетнице Јевреји, значи и апостоли у ону Педесетницу, украшавали своје куће грањем, цвијећем и травом подсјећајући се на вријеме кад су послије ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живјели у колибама од грања и лишћа, и данас се на празник Силаска Светог Духа на апостоле православне цркве испуњавају травом и цвијећем од кога се плету вјенчићи.

Народна вјеровања

Народна вјеровања на овај дан су различита у различитим крајевима Србије, међутим има неких која се "поклапају".

На други дан Духова нипошто ништа у кући не смије да се обавља од тежих послова, нити са иглом, јер се овакво понашање сматра непоштовањем апостола и светаца и не обраћањем пажње на њихове ријечи. Наши стари су вјеровали да у кући гдје жене занемаре ове обичаје напредак ће тешко ићи.

У Западној Србији, пак, обичај је да се на овај дан укућани сјете преминулих у тој години и приреде им симболичну трпезу како би сачували дом од злих сила! Обичај је и да се на самој хумци послужује храна (панаија) за душу умрлог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана