Суспендована два љекара болнице "Свети Врачеви" због смрти 10-годишњег дјечака

Срна
Суспендована два љекара болнице "Свети Врачеви" због смрти 10-годишњег дјечака

БИЈЕЉИНА - Због за сада неразјашњене смрти 11-огодишњег дјечака Александра Ковача, који се лијечио у бијељинској болници, биће покренут дисциплински поступак и до даљег забрањен рад за два љекара, изјавио је новинарима директор Болнице "Свети врачеви" Бијељина Златко Максимовић.

"Јутрос сам донио рјешење о покретању дисциплинског поступка против докторке Бранке Гаврић и доктора Бојана Гајића, јер је Комисија за унутрашњи надзор утврдила да су учињене процедуралне грешке са њихове стране", навео је Максимовић.

Максимовић је рекао да је дао налог начелници Педијатрије да забрани до даљег рад овим љекарима са пацијентима.

Он је навео да су 23 члана стручног колегијума данас једногласно подржала његову одлуку, као и да је о свему обавијестио министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића.

"И у наредном периоду даћу све од себе да се испита све до најситнијих детаља, а у вези са овим случајем, сигурно ћу бити на страни истине и уколико има одговорности из ове здравствене установе, биће предузете адекватне мјере", рекао је Максимовић.

Он је додао да је јуче разговарао са породицом Ковач, саслушао и њихову страну, изјавио им саучеће и захвалио за коректан разговор у овом тешком моменту.

"Све што породица каже, они су у праву, јер су изгубили дијете", рекао је Максимовић.

Максимовић је подсјетио да се 28. августа, чим је сазнао да је дијете преминуло, одмах ујутру обратио Универзитетском клиничком центру Републике Српске од којих је захијевао да се ради утврђивања тачног узрока смрти изврши обукција малољетног пацијента.

Он је додао да је 29. августа, именовао Комисију за унутрашњи надзор те да је након добијене радне верзије Комисије 10. септембра, обавијестио ресорног министра и затражио спровођење ванредног стручног надзора.

Максимовић је рекао да се обратио и директору Института за заштиту мајке и дјетета Радоју Симићу, највечој клиници на Балкану, те директору Универзитетске клинике "Тиршова" Синиши Дучићу, Медицинском факултету Фоча да му дају приједлог запосленог из нихове установе који ће бити ангажован у бијељинској болници као члан Комисије за стручни надзор у поступку лијечења малољетног пацијента у овој здравственој установи у Бијељини.

Он је додао да су у Комисију изабрали докторе наука који сада раде свој посао.

Начелник Одјељења за педијатрију Ивка Џувелековић рекла је да је дјечак примљен у бијељинску болницу са главобољом и повраћањем који су почели дан раније.

"Сат времена прије него што је примљен на хоспитализацију на наше одјељење прегледао га је неуролог, коме иницијално и био упућен. Неуролошки налаз дјечака у том моменту је био уредан, а након тог прегледа, упућен је педијатру, прегледала га је дежурна докторка која је предложила хоспитализацију", рекла је Џувелековићева и додала да су родитељи остали са дјечаком на опсервацији.

Према њеним ријечима, током боравка у Болници, што је укупно трајало два дана, учињене су одређене лабораторијске анализе и консултативни прегледи у складу са клиничком сликом дјетета.

"Осим његовог стабилног општег стања, уредног неуролошког статуса, дјечак је био афебрилан, није имао повишену температуру", рекла је она.

Она је додала да су стање дјетета пратила по три педијатра кроз дежурства, а прегладала су га два неуролога, ОРЛ специјалиста, офталмолог.

"Стање се погоршава у понедјељак, 28. августа, током посјете родитеља, око 14.30 часова, јер дијете у једном моменту не препознаје оца. У том тренутку је одлучено да се упути у УКЦ Бањалука, гдје је могуће спровести комплетну неурорадиолошку дијагностику", навела је Џувелековићева.

Она је додала да је током транспорта дјечак имао кризу свијести, епилептички напад након чега је био кардио-респираторно стабилан, али са поремећајем свијести, која се није успостављала.

"У Бањалуку је стигао, љекари су покушали да га стабилизују, интубирали су га, урадили одређене анализе и, нажалост, у 19.30 часова, дјечак је доживио фатални исход", рекла је она.

Помоћник директора Болнице и предсједник Комисије за унутрашњи надзор Нела Митровић новинарима је рекла да је комисија од формирања до данас одржала три састанка и провјерила сву медицинску документацију која је вођена у вези дјечака Александра Ковача, као и ток транспорта.

"Комисија је утврдила да је било процедуралних грешака докторке Бранке Гаврић и доктора Бојана Гајића", рекла је Митровићева.

Она је навела да је у току рад Комисије за екстерни надзор и да ће јавност бити благовремено обавијештена по завршетку обављеног посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана