Суша поништила обећавајући старт: Поједине воћке подбациле и до 50 одсто

Независне
Суша поништила обећавајући старт: Поједине воћке подбациле и до 50 одсто

ГРАДИШКА - Иако је почетак године био обећавајући за воћаре, посљедњи топлотни таласи, односно суша и високе температуре, увелико су утицали на квалитет јабуке, чији плодови се тек беру, те би одређене сорте могле подбацити до 50 одсто, жале се воћари.

Према ријечима воћара из Српске, чак ни наводњавање није могло спријечити пропадање најквалитетнијих сорти јабука.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, за "Независне новине" истиче да су учестале суше нанијеле страховито велику штету, поготово на јабукама.

"Јабука ће и претрпјети највећу штету, а на сортама које су раније сазреле није било велике штете и огреботина, но сада су нам због високих температура настрадале најквалитетније сорте. Најквалитетнији плодови највише опадају, а рачунамо да ће сигурно 30 одсто врло квалитетне јабуке завршити у индустрији, јер не могу да поднесу овако високе температуре. Сад је све џаба, и наводњавање, и противградна мрежа, и хемија коју смо користили за учвршћивање петељке", истиче Дојчиновић.

Рачунају, како каже, да ће на појединим сортама, као што су ајдаред, јонаголд, односно јабуке које имају краће петељке, изгубити и до 50 одсто рода у квалитети, те ће оне морати отићи у индустрију, гдје је јако ниска цијена.

"Иако имамо систем наводњавања, то ништа не помаже, али је помогло да опстане биљка и да се припремимо за наредну годину. Но, ми се већ годинама припремамо за наредну годину, али она никад не дође. Кад је у питању јабука, цијене нису нешто порасле, чак су и мање за десет фенинга у односу на прошлу годину, тако је бар засад, у берби. Но, видјећемо како ће ићи кад се ускладишти у хладњачама, јер нема старе јабуке, све је продато, што може да се одрази да већ у децембру скоче цијене", рекао је Дојчиновић.

Додаје да је и крушка родила слабије, али се она ипак могла одмах продати и пласирати на тржиште, тако да су они који су је имали задовољнији у односу на претходне године.

Наводи да се произвођачка цијена крушке  кретала од 0,80 до једне КМ/кг.

Никола Вукота, воћар из Градишке, истиче да је једна од воћарских недаћа управо суша.

"Послије мраза и леда слиједи суша, онда имамо и вјетар, и то све негативно утиче на нас воћаре. Што се тиче воћа, оно је добро заштићено, међутим ми немамо систем наводњавања. Али, и они који га имају, нису добро прошли ове године, јер је јака влага, сунце, те се плодови кувају, тако да није ни то рјешење. Хаос је у воћарству, јонаголд, као сорта, нема уопште боје, те опада, ајдаред нема боје, а већ је за бербу итд.", истакао је Вукота за "Независне".

Према његовим ријечима, сада се надају да ће доћи захлађење, а како би одређене сорте добиле боју.

"Иначе, на нама је да гледамо у небо, кад почне да сијева, грми, дува, ми тада изађемо вани и будемо нијеми посматрачи, и гледамо шта ће се десити, а кад све прође, тада кажемо: Ух, добро смо прошли!", казао је Вукота.

Додао је да су крушке успјеле побјећи од топлотног таласа, јер су прије доспјеле и прије су их убрали.

Дојчиновић је казао да ће упутити ресорном министарству и Влади РС захтјев да се за културе у аграрном сектору прогласе елементарне непогоде, јер је, како каже, потребно да се изнађе да пољопривреда опстане и да крајњи потрошачи не плате тај цех.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана