Супруге свештеника и имама заједно у превенцији насиља над женама

Срна
Супруге свештеника и имама заједно у превенцији насиља над женама

МОСТАР - У Мостару је данас одржан округли сто "Цркве и вјерске заједнице о превенцији насиља над женама", на којем су учествовале супруге свештеника Епархије захумско-херцеговачке и приморске и имама из Муфтијства мостарског.

Предавачи су били Миља Тупањанин у име Српске православне цркве /СПЦ/, Лејла Мезит у име Исламске заједнице, те професор Даворка Топић Стипић и неуропсихијатар Бехзад Хаџић.

На округлом столу разговарано је о превенцији родно заснованог насиља из перспективе религија, те о искуствима у раду са лицима која су преживјела родно засновано насиље из перспективе здравствених радника.

Спољни сарадник Популационог фонда УН на овом пројекту Оливера Јовановић рекла је да је пројекат покренут из потребе сарадње са вјерским заједницима када је ријеч о превенцији насиља над женама, посебно јер се насиље над женама често тумачи супротно од учења религија, које дају аполутно достојанство жени.

Она је навела да су округли столови одржани и у Тузли, Кључу, Бијељини, Гацку и Бањалуци у оквиру кампање "16 дана активизма против родно заснованог насиља".

Вјероучитељица Миља Тупањанин говорила је о положају жене у СПЦ на онову Светог писма.

Она је подсјетила да Нови завјет открива да се Бог обраћа људима, а не мушкарцима и женама, те да је свако позван да оствари своје потенцијале несметано.

"Самим тим што сам ја делегирана испред своје Цркве да говорим довољно показује какав однос моја заједница има према женама", рекла је Тупањанинова.

Она је нагласила да СПЦ кроз бројне активности жели да сведе на минимум случајеве попут насиља, те да ради на афирмацији жена, а у прилог томе иде и податак да су у Епархији захумско-херцеговачкој вјероучитељи већином жене.

Професор у Карађоз-беговој медреси и координатор за брак и породицу у Муфтијству мостарском Лејла Мезит говорила је о превенцији насиља над женама и погледу на насиље из угла ислама.

Она је навела да постоје информације да је у вријеме пандемије дошло до пораста насиља у породици, те додала да је сарадња вјерских заједница на овом пољу јако добра јер имају директан контакт са вјерницима.

Мезитова је нагласила да су у петак са молитве на подручју Муфтијства мостарског послате поруке да ислам не оправдава насиље, те да се у породици живи у миру и договору.

Професор Даворка Топић Стипић говорила је о превенцији насиља и погледа на жену, као и о томе зашто и у 2021. години треба говорити о овом виду насиља.

"Вјерске заједнице играју значајну улогу у стварању опште климе. Добро је да смо се окупили да ријешимо неке митове, те изађемо са препорукама шта бисмо требали чинити", рекла је Стипићева.

Према подацима Агенције за равноправност полова у БиХ, свака трећа жена је жртва насиља, а свака друга старија од 15 година доживјела је неки облик психичког, економског или физичког малтретирања.

Округли сто, а касније и дружење супруга имама и свештеника одржано је у Владичанском двору у Мостару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана