Супер људске приче из Градишке: Александар Пуцар, херој из комшилука

Supernova
Супер људске приче из Градишке: Александар Пуцар, херој из комшилука

У свијету гдје се често заборавља на оне најрањивије, угоститељ Александар Пуцар из Градишке својим поступцима враћа вјеру у људску доброту. Већ скоро двије деценије брине о свом комшији Фејзи Машићу, обезбјеђујући му храну, лијекове, хигијенске потрепштине, огрјев за зиму и све што је потребно за достојанствен живот. Ово је прича о правом пријатељству, коју је прослиједио Милорад Мракић и награђена је у оквиру конкурса "Супер људске приче".

Фејзо је рођен 1. јануара 1947. године у селу Дубраве код Градишке и никада није имао стални посао, већ је обављао надничарске послове. Али, већ скоро двије деценије, Фејзо је тешко болестан и неспособан за рад. Када је судбина оставила Фејзу самог, без икога ко би му помогао, Александар је одлучио да му пружи руку. И тако већ скоро двије деценије, свакодневно брине о њему.

Последњих шест месеци, Фејзино стање се толико погоршало да више не може да се брине о себи. Александар га је смјестио у Дом за стара лица, гдје добија сву потребну његу и пажњу. Александар сваког мјесеца издваја око 1.000 КМ за смјештај свог пријатеља и редовно му купује лијекове.

– Познајем га још од дјетињства. Моја кућа је у близини ромског насеља и Фејзо је увијек долазио код нас да ради и помаже. То је један вриједан човјек. Никада се није либио ни једног посла док је био здрав. Имао је само глувонијему мајку о којој се бринуо све до њене смрти. Та његова љубав и брига према мајци била је невјероватна. Сјећам се, док је радио код нас, поставили бисмо доручак на сто. Фејзо узме папир, умота мало хране и прво однесе својој мајци, па тек онда сједне да једе са нама. То ме је толико дирнуло и остало ми урезано у сјећању – прича Александар.

 

Истиче да му је драго што може помоћи Фејзи да своје последње године живота проведе у спокоју.

– Све то негдје неко горе биљежи – каже кроз осмијех Александар, који у свом ресторану увијек има пар оброка вишка, које поклања онима који су у тешкој ситуацији.

Да је ријеч о правом хуманисти, потврђује и чињеница да је Александар до сада чак 60 пута даривао крв, као и да годинама подржава разне спортске клубове, о чему свједоче многобројне захвалнице које има. Ипак скромно о томе прича, тврдећи да је народ са ових простора увијек био солидаран.

– Ми смо поднебље гдје се и даље његују праве вриједности, због чега је потребно више пројеката као што је "Супер људске приче", који ће да промовишу солидарност и хероје из наше свакодневнице – поручује Александар.

Један од циљева пројекта "Супер људске приче" који реализује компанија Супернова управо је то – пронаћи и представити талентоване, инспиративне и храбре појединце који својим дјеловањем мијењају животе других на боље, чинећи наше окружење љепшим мјестом за живот.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана