Сумњају на менингитис: Повећан број прегледа дјеце у Котор Варошу

Танјуг
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - У Дому здравља у Котор Варошу, гдје је вирусним менингитисом заражено петоро дјеце, четворо предшколског узраста и једно дијете које иде у основну школу, повећан је број прегледа у протеклој седмици, али је ријеч о неспецифичним симптомима.

"Значајан је број прегледа са неспецифичним симптомима и нема разлога за панику међу родитељима", рекла је за РТРС Драгана Кнежевић, педијатар у Дому здравља Котор Варош.

Она је упутила апел родитељима да доведу дијете на преглед ако имају било какав симптом како би се на тај начин спријечило ширење вируса у колективу.

Др Кнежевић је навела да, када говоримо о менингитису у овом случају, он може бити изазван различитим вирусима.

"Ријеч је о инфективном обољењу које има блажу клиничку слику. Симптоми у почетку су као и код осталих респираторних болести. То су кашаљ, малаксалост, слабији апетит, проблеми са столицом, дијареја и повраћање", објаснила је она.

Додала је да уколико се ово обољење не лијечи може доћи до јаких главобоља, немоћи пориликом ходања као и до укоченог врата.

"Ови симптоми развијају се у каснијој фази обољења", истакла је др Кнежевић уз напомену да је извор заразе не мора да буде дијете предшколског и школског узраста, већ вирус може пренијети и одрасла особа.

"Вирус се преноси контактом директним или индиректним, може се јавити и код одраслих особа", рекла је Кнежевићева.

Најчешће се вирус преноси респираторним капљичним путем, наводи љекарка, потом и контактом са предметима, површином са којом обољели долазе у контакт, а могуће је и преко заражене воде али је то доста рјеђе.

Број малишана заражених вирусним менингитисом у благом је порасту а на Клиници за дјечје болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у петак је било смјештено деветоро дјеце, од којих је најмлађе имало само 17 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана