Сумња на опасност од мина на 0,60 одсто територије

Срна
Сумња на опасност од мина на 0,60 одсто територије

БАЊАЛУКА - На подручју Републике Српске од 1998. до краја 2023. године тимови за уклањање и уништавање неексплодираних убојних средстава (НУС) уклонили су и уништили 275.094 комада НУС-а и 14.313 мина, речено је у Сектору за деминирање Републичке управе Цивилне заштите.

“Према евидентираним подацима у БиХ послије рата до данас је страдало 1.781 лице, од којих 624 смртно, док су приликом обављања послова хуманитарног деминирања у БиХ страдала 134 деминера, од којих 53 смртно”, навели су у овом сектору поводом 4. априла - Међународног дана борбе против мина.

У 2023. години на подручју БиХ је регистрована једна несрећа код Добоја гдје је мушкарац прикупљајући секундарне сировине активирао противпјешадијску мину “пром један” и смртно страдао, а утврђено је да је био у простору обиљеженом минским знаковима за упозоравање.

Процјена нивоа утицаја ризика за 1.421 угрожену заједницу под утицајем мина, експлозивних средстава заосталих из рата и касетне муниције у БиХ показала је да се око 500 односи на Републику Српску.

“У угроженим заједницама у БиХ укупно живе 845.163 становника, а контаминиране микролокације директно утичу на безбједност 132.808 људи”, навели су из Сектора.

Према подацима Центра за уклањање мина у БиХ /БХ МАК/, процјењује се да тренутна величина сумњиво опасне површине на мине у БиХ износи 838,29 километара квадратних или 1,63 одсто у односу на укупну површину, док је у Републици Српској величина сумњиво опасне површине 167,86 километара квадратних или 0,60 одсто укупне територије.

Сектор за деминирање Републичке управе цивилне заштите врши послове деминирања од 1998. године и у свом саставу тренутно има 83 запослена, распоређених у шест деминерских тимова, четири тима за уклањање и уништавање НУС-а и један машински тим, а подршку деминерима даје ПОЕК тим, са два акредитована пса за откривање експлозива.

Осим послова деминирања и уклањања и уништавања НУС-а, Сектор је надлежан и за послове упозоравање становништва на опасност од мина и експлозивних средстава заосталих из рата, те послове обуке за противминске активности.

У Сектору за деминирање Републичке управе цивилне заштите навели су да ће у току ове године бити извршена ревизија Стратегије за противминско дјеловање у БиХ 2018-2015 и већ је извјесно да ће њоме рок извршења бити продужен до 2027. године, те напоменули да ће активно учествовати у радној групи за ревизију.

Из Сектора су навели да је са радом започела радна група за измјену и допуну Закона о деминирању у којој Републичка управа Цивилне заштите има свог члана, као акредитована организација за провођење противминских активности.

Генерална скупштина УН 8. децембра 2005. године прогласила је 4. април Међународним даном борбе против мина као подсјетник глобалној заједници да мине, муниција и неексплодирана убојита средства и даље повређују и убијају хиљаде људи широм свијета, укључујући и дјецу.

Међународни дан борбе против мина, између осталог, има за циљ да подигне ниво свјесности о опасности од мина и да обиљежи напредак који је до сада постигнут у настојањима да их се потпуно искоријени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана