Шуме Српске: Бесправно посјечена 3.894 кубика дрвета

Срна
Шуме Српске: Бесправно посјечена 3.894 кубика дрвета

БАЊАЛУКА - Шумокрадице су у првој половини ове године бесправно посјекле 3.894 метра кубна дрвета у Републици Српској и због тога су поднесене 652 пријаве, речено је Срни у Јавном предузећу "Шуме Српске".

"Овакве штете су константне и представљају велики проблем. Зато је обавеза да буду предузете све неопходне мјере да би се ова негативна појава смањила и то континуираном заједничком активношћу са републичком инспекцијом, полицијом и уз адекватну подршку правосуђа у смислу бржег одлучивања по пријавама", истакли су из "Шума".

Поднесено је 128 кривичних и 524 прекршајне пријаве, а из овог предузећа појашњавају да је то учињено по основу бесправних сјеча са отуђивањем или без отуђивања шумских дрвних сортимената, крађе готових шумских дрвних сортимената и остале штете.

"Од укупно поднесених пријава, у првих пола године ријешене су четири кривичне и 35 прекршајних", прецизирали су из "Шума".

Уз напомену да су овакве штете знатно мање у односу на претходни период, из "Шума" су истакли да је и даље обавеза појачати заштиту од бесправне сјече.

Против радника "Шума", који су учествовали у нелегалним активностима, покренути су поступци за утврђивање одговорности и изречене дисциплинске мјере.

"Када дрвни сортименти, који потичу из нелегалних активности, буду пронађени на возилу или стоваришту купца, те ако он врши њихову препродају, биће раскинут уговор о испоруци дрвних сортимената и прекинута сарадња са купцем", напоменули су из "Шума".

Из овог предузећа подсјећају да, у складу са актима Владе Републике Српске, континуирано контролишу промет и пиланска постројења, у сарадњи са полицијом и Инспекторатом.

Ове контроле у цијелој Српској су, наводе из "Шума", ненајављене, а појачан је и рад чуварских служби, уз све чешће кориштење видео-надзора и постављање рампи на шумским камионским путевима.

"Управа је задужила директоре наших организационих дијелова да предузимају све неопходне радње на сузбијању бесправне сјече и отуђења шумских дрвних сортимената, те мјере чији је циљ кажњавање сваког противправног понашања", наводе из "Шума".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана