Шумари одржали једночасовни штрајк због малих плата

ГС
Шумари одржали једночасовни штрајк због малих плата

БAЊАЛУКА - Неколико шумских газдинстава у Републици Српској и требињски Центар за управљање кршом одржало је јутрос једночасовни штрајк упозорења.

Како је јуче и најављено, штрајковали су радници који су запослени у Шумским газдинствима „Врбања“ Котор Варош, „Романија“ Соколац и „Височник“ Хан Пијесак.

-Прекид рада у овим организационим јединицама ЈП „Шуме Републике Српске“ организован је јутрос од седам до осам часова, након чега су се радници вратили својим обавезама - потврдио је предсједник Јединствене удружене синдикалне организације предузећа „Шуме Српске“ Душан Марковић.

Овај вид обуставе рада, у који ће се од сутра укључити и друга шумска газдинства, до испуњења захтјева трајаће до понедјељка, 4. јула, а а ако са управом предузећа не постигну договор да цијена рада буде повећана на 160 марака, рад ће у потпуности обуставити 7. јула.

Из управе овог јавног предузећа најављују нови састанак са синдикатом и повећање личних доходака.

Из Управе Шума тврде да су са синдикатом разговарали о већим платама и у овом мјесецу. За то је потребно кажу обезбједити додатно око 12, 5 милиона марака. Нови састанак најављују већ за сутра. Обећавају да ће цијена рада расти, али не онолико колики је сада захтјев представника радника.

Цијена рада од нове године повећана је са 130 на 140 марака што је у просјеку од 40 до 150 марака по запосленом. Износ за плате у Шумама је близу 83 милиона марака без других давања.

Планирана добит је 5,5 милиона и без додатних средстава није довољна за позитивно пословање, кажу у овом јавном предузећу.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће новац бити обезбијеђен и да обустава рада није рјешење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана