Шулић: За пројекте прекограничне сарадње планирано 15 милиона евра

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је данас у Бањалуци да је планирано да са 15 милиона евра буду финансирани пројекти прекограничне сарадње између Србије и БиХ из гранта ИПА три фондова ЕУ.

”Потребно је да министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, министар екологије и туризма ФБиХ Насиха Поздер и ја направимо одређени скрининг наших локалних заједница које би могле аплицирати за овај пројекат и да заједно са Србијом радимо на овом пројекту”, рекао је Шулић новинарима.

Он је подсјетио да БиХ има приступ ИПА три фондовима, те прекограничну сарадњу са Србијом.

“Интегрисани гранични прелази које иницирамо са Србијом и Црном Гором значиће лакши прелазак људи преко границе, а то ће омогућити још већи број долазака туриста у Српску и ФБиХ”, истакао је Шулић.

Он је рекао да се на балканском нивоу настоји освојити тржиште далеких земаља Јужне Америке, Кине, Јапана јер њихови туристи долазе у Европу на више од 14 дана.

“Желимо да направимо заједничку понуду Република Српска, Србија, Црна Гора, ФБиХ и Хрватска да заједнички приступимо том тржишту, да свако од њих одреди за туристе одређена мјеста и локације које ће посјетити”, појаснио је Шулић.

Министар екологије и туризма ФБиХ Насиха Поздер рекла је новинарима да са министром Шулићем често разговара о заједничким улагањима у области туризма.

“Свако од нас са своје стране залаже се да отвори своја врата приватницима улагачима и да покажемо да смо расположени за унапређење туризма. Радујемо се да предстојећа туристичка сезона буде једнако успјешна као и претходна”, истакла је Поздерова.

Поздерова је навела да је са Шулићем разговарала и о неким пројектима који ће бити делегирани према европским фондовима и прекограничној сарадњи, стајању у крај сивој економији у туризму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана