Шулић отворио сајам туризма и гастрокултуре

Срна
Шулић отворио сајам туризма и гастрокултуре

БИЈЕЉИНА - Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић свечано је данас у Бијељини отворио Сајам туризма и гастрокултуре "Бијељина-турист 2023", на којем ће око 80 излагача из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске представити туристичку, етно, гастро и осталу понуду.

"Оволики број излагача потврђује да је Сајам успјешан, иза нас је успјешна туристичка година, а садашњи показатељи говоре да ћемо имати још успјешнију 2023. годину што се тиче и броја долазака, и броја ноћења", рекао је Шулић новинарима.

Он је изразио задовољство што су људи у Бијељини проактивни и што желе додатно да мапирају овај град, али и регију Семберије на туристичку карту, и нагласио да је Министарство спремно и увијек ту да помогне овакве подухвате.

Шулић је рекао да ресорно министарство законским рјешењима жели да додатно унаприједи ову област.

"Сигурно је да у Републици Српској треба да се ради на различитим стварима када је ријеч о туристичкој понуди. Ми, испред Министарства, у овој години имамо два закона који се директно и индиректно тичу туризма - Закон о угоститељству и Закон о боравишној такси. У фебруару смо усвојили Закон о туризму. Законским рјешењима ово министарство покушава да допре до туристичких радника, да чује и добије њихов импулс са терена о томе шта Министарство треба да уради", навео је Шулић.

Он је нагласио да је за долазак туриста веома важна путна инфраструктура, у коју улажу Влада Републике Српске и предсједник Српске, и изразио наду да ће туристи долазити у још већем броју.

"Оно што је веома важно што се тиче туристичке понуде у Републици Српској јесте повезивање наших људи који се баве туризмом и угоститељством и наших пољопривредних произвођача, јер они сервирају нашим туристима своје производе, посредством наших туристичких потенцијала. Сигуран сам да су наши производи најбољи и ниједан производ из региона, из Европе и свијета не може се поредити са оним који направи наш домаћин у Републици Српској", истакао је Шулић.

Драган Тешић, портпарол Туристичке организације Бијељина, организатора Сајма, рекао је новинарима да у овој организацији раде на стварању све бољих услова за гостовање туриста.

"И ове, као и прошле године, кренули смо са великим бројем туриста, више од 15.000 њих већ је дошло, а очекујемо да их у наредном периоду дође још више. Сајмови су прилика за упознавање, дружење, а сви ови људи који су данас овдје дошли су да се друже, да промовишу туристичке организације својих локалних заједница", навео је Тешић.

Он је додао да у Бијељину највише долазе туристи из окружења, прије свега Србије, потом из Словеније и Хрватске, као и Швајцарске, Њемачке, Аустрије, а у посљедње вријеме повећан је и број туриста из Бугарске Русије, Украјина, Кине.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић поздравио је броје излагаче и госте, посјетиоце и пожелио им да се у Бијељини осјећају као код своје куће.

"У Бијељини туристи имају шта да виде, у сваком погледу, у свакој туристичкој области и желим им да се осјећају пријатно и уживају, јер, и сами ће се увјерити, имају и у чему", рекао је Петровић.

Сајам ће бити отворен данас и сутра од 10.00 до 17.00 часова, а улаз за посјетиоце је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана