Сукоб на Блиском истоку утиче на авио саобраћај: Повећан број летова изнад БиХ

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Европска агенција за регулисање ваздушног промета "Евроконтрол НМ" обавијестила је Агенцију за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (БХАНСА) да ће ескалација сукоба на Блиском истоку довести до повећања ваздушног саобраћаја изнад БиХ.

Директор БХАНСА Даворин Приморац рекао је да ескалација сукоба на Блиском истоку може утицати на ваздушни саобраћај изнад БиХ због преусмјеравања летова, промјене потражње путника, економских посљедица, међународних односа и безбједносних питања која утичу на повјерење путника у ваздушни саобраћај.

Приморац је истакао да је ескалација сукоба на Блиском истоку довела до повећања ваздушног саобраћаја изнад БиХ за око десет одсто у поређењу са истим периодом претходне године, саопштено је из БХАНСА.

"Због географског положаја БиХ, у складу са тренутним сценаријом преусмјеравања летова, очекујемо да се тренд повећања броја летова одржи на истом нивоу, нарочито између земаља Блиског истока као што су Катар, Уједињени Арапски Емирати и земаља попут САД, Швајцарске, Аустрије и Шпаније", рекао је Приморац.

Он је навео да ће ваздушни саобраћај у наредном периоду зависити од развоја ситуације на Блиском истоку, наводећи да би додатна ескалација сукоба могла изазвати озбиљне поремећаје у ваздушном саобраћају, што ће према његовим ријечима имати неповољан утицај на развој ваздушног саобраћаја како глобално, тако и у БиХ.

"Могуће су и промјене у распоредима летења авио-компанија које би укључивале аеродроме у БиХ, те очекујемо већи број хуманитарних, пословних и дипломатских летова кроз ваздушни простор БиХ", додао је Приморац.

Приморац је истакао и да постоје индиције о смањењу броја летова према Турској, као и отказивање летова великих компанија према Тел Авиву, Техерану и Бејруту.

Европска агенција за безбједност ваздушног саобраћаја објавила је препоруку авио-компанијама да избјегавају ваздушне просторе Ирана, Либана и Израела, док је ваздушни простор Украјине затворен од почетка сукоба са Русијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана