Суд у Сребреници усвојио тужбу деце и родитеља из Коњевић Поља

Агенције
Суд у Сребреници усвојио тужбу деце и родитеља из Коњевић Поља

СРЕБРЕНИЦА - Основни суд у Сребреници донио је пресуду којом је у цјелости усвојен тужбени захтјев по тужби дјеце и родитеља из Коњевић Поља због дискриминације у образованом процесу.

Суд је утврдио да дискриминација постоји и наложио Основној школи "Петар Кочић" у овом мјесту њено отклањање, односно да се „ученицима бошњачке националности омогући изучавање матерњег, босанског језика“. У обавјештењу Основног суда се наводи да се ради о првостепеној пресуди на коју се може изјавити жалба Окружном суду у Бијељини.

Представник родитеља дјеце из Коњевић Поље Мухизин Омеровић поздравио је ову одлуку суда којом су уважени њихови захтјеви.

-Јавности желимо да укажемо да је ово процес који траје предуго то јесте десет година, и то је бесмислено. Неразумно је да се толико одуговлачи, јер постоје три одлуке Уставног суда које доказују да смо ми и наша дјеца дискриминисани у образованом систему Републике Српске. Одлуке никад нису имплементиране. Ово је кривично дјело јер неко опструише то толико дуго - изјавио је Омеровић.

Најавио да ће поново позвати представнике Канцеларије високог представника (ОХР) да се укључе у овај случај и помогну дјеци и родитељима да се проблем коначно ријеши.

-Ово је срамота нашег судског система. Такође, позват ћемо родитеље из Републике Српске чија су дјеца дискримисана да нам се придруже у борби за права дјеце за боље и нормалније образовање - истиче Омеровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана