Студенти у Требињу добиће 90 стипендија

GS
Foto: TrebinjeLive

ТРЕБИЊЕ - Деведесет редовних студената из Требиња добиће и у наредној школској години стипендије од Градске управе, за шта ће ова локална заједница издвојити око 140.000 марака, односно за десет школских мјесеци по 13.950 марака.

Стипендије ће се кретати у распону од 120 до 300 марака, а право на њих ће остварити они из првог циклуса студија који су уписани први пут као редовни студенти друге, треће, четврте, пете или шесте године и имају стално мјесто боравка у Требињу.

Према конкурсу који је објавила Градска управа и који ће бити отворен до краја фебруара, првих пет студената на ранг-листи ће остварити стипендије у висини од по 300 марака, док ће других пет са листе имати по 250 марака.

Наредних 20 ће остварити стипендију од 180 марака, док ће 20 ниже рангираних примати по 140 марака, а четрдесеторо њих ће добијати по 120 марака.

Рангирање на листи првенствено ће зависити од просјека оцјена и примања у домаћинствима студената, али ће се у обзир узимати и неке друге специфичне околности, попут инвалидитета студента или смрти једног или оба родитеља.

Уколико просјек мјесечних примања родитеља у посљедња три мјесеца пред расписивање конкурса за додјелу стипендија прелази 2.200 КМ, студент нема право на стипендију.

Осим потврде о просјеку оцјена и редовном студирању, студенти су дужни да поднесу и порески рачун непокретности у којима пребивају и потврду из ЦИПС-а те потврде о примањима родитеља или евентуалној незапослености или пензији.

Поред ових стипендија, досадашња пракса Градске управе је била да се стипендирају и они студенти који студирају у Требињу, без обзира на то јесу ли из овог града или других градова БиХ и региона, а посебне стипендије добијају и требињски ученици који живе на селу и они без родитеља, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана