Студенти ФПН-а обиљежили Дан примирја у Првом свјетском рату (ФОТО)

Ј.К.
Студенти ФПН-а обиљежили Дан примирја у Првом свјетском рату (ФОТО)

БАЊАЛУКА - Студентска организација Факултета политичких наука у Бањалуци, данас је са професорима са катедре за политикологију и осталим студентима на симболичан начин обиљежила Дан примирја у Првом свјетском рату.

На овај начин жељели су да покажу да се сјећају јуначких подвига њихових предака у Првом свјетском рату, као и жртва које су свој живот дали за слободу Србије. 

Студенти ће до 11. новембра да носе Наталијину рамонду на својим предавањима и на факултету, те се надају да ће ова симболична акција да постане традиција.

Студент друге године на овом факултету Марко Ђуреиновић за "Глас" каже да су студенти свјесни важности обиљежавања оваквих и сличних догађаја.

- Данас смо на факултету уприличили догађај поводом Дана примирја у Првом свјетском рату, тако што смо дијелили беџеве Наталијине рамонде која има велику симболику. Као што цвијет Наталијина рамонда може оживјети, тако је васкрсла и српска држава из пепела Првог свјетског рата – казао је Ђуреиновић. 

На овај подвиг студената, веома су поноси и њихови професори.

- Поносни смо на наше студенте и Студентску организацију Факултета политичких наука и подржавамо све њихове активности, а нарочито оне које његују културу памћења, као што је био овај данашњи догађај – казала је за "Глас" професорица Нина Сајић.

 

У наредном периоду Студентска организација ФПН-а, како каже, припремила је низ догађаја као што је обиљежавање Дејтонског мировног споразума и многих других, које ће Катедра за Поликологију подржати.

Дан капитулације Њемачке у Првом свјетском рату је државни празник у Републици Србији, који се прославља од 2012. године.

Овај датум подсјећа на дан када су 11. новембра 1918. године у жељезничком вагону у Компијену силе Антанте потписале примирје са Њемачком и тиме окончале Први светски рат. 

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвијет Наталијине рамонде - угрожена врста у Србији. Овај цвијет је у ботаници познат и као цвијет феникс. 

Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана