Струка и родитељи сагласни: Неопходне измјене у календару обавезне имунизације у Српској

Милијана Латиновић Радошевић
Струка и родитељи сагласни: Неопходне измјене у календару обавезне имунизације у Српској

БАЊАЛУКА - Вакцина против пнеумокока је прва која би требало да буде уведена у календар обавезне имунизације и у Српској, чиме би се добар дио упала плућа елиминисао, став је струке, а по свему судећи и родитеља који све чешће о свом трошку вакцинишу дјецу како би избјегли компликације које са собом носи та бактерија.

Љекари истичу да бактерија стрептокока пнеумоније узрокује озбиљне болести попут упале уха и плућа, менингитиса и сепсе, које могу довести до дуготрајних посљедица па чак и смрти код мале дјеце, старијих особа и особа са ослабљеним имунитетом. Најугроженија су дјеца до пет година.

У Институту за јавно здравство РС наводе за “Глас Српске” да заједно са Министарством здравља и социјалне заштите Српске сагледавају све неопходне активности и прикупљају податке потребне за увођење ове вакцине у обавезни календар имунизације. 

Љекар у Служби за епидемиологију у Институту Бранка Суботић Радивојац је казала да је, према инструкцији за спровођење имунизације и хемиопрофилаксе, вакцинација у РС обавезна против хепатитиса Б, туберкулозе, дифтерије, тетануса, пертусиса, полиомијелитиса, хемофилус инфлуенце тип Б, морбила, рубеоле и паротитиса, за дјецу и омладину одређеног узраста.

- Вакцинација се врши и вакцинама против хепатитиса Б, бјеснила, тетануса, пнеумокока и менингокока за лица изложена повећаним ризицима од оболијевања од тих болести - истакла је Суботић Радивојац. 

Подсјетила је и да обављају вакцинацију, као препоруку, против грипа за лица одређеног узраста и клиничких индикација, против пнеумокока и менингокока за лица са клиничким индикацијама или епидемиолошким индикацијама, као и против хуманог папилома вируса (ХПВ) за особе одређеног узраста.

Суботић Радивојац истиче да лица, која не подлијежу индикацијама наведеним у инструкцији, могу у Институту о сопственом трошку да буду вакцинисана против хепатитиса Б, бјеснила, тетануса, пнеумокока, менингокога и хуманог папилома вируса. 

Осим тога, додала је, врши се и вакцинација код путника у међународном саобраћају, вакцином против жуте грознице.

- Највеће интересовање влада за вакцину против пнеумокока за дјечији узраст, а родитељи се обично одлучују за ову вакцину на основу препоруке педијатра или особа из блиског окружења. Најбољи показатељ интереса за овом вакцином јесте број датих доза па је тако у 2022. години укупно дато 129, у 2023. години 231, а у првих девет мјесеци 2024. године 210 вакцина против пнеумокока - истакла је Суботић Радивојац, додајући да је цијена једне дозе ове вакцине 170 КМ. 

Бањалучанка Сандра К. каже да јој је педијатар савјетовао да обоје дјеце приме ову вакцину.

- Нисмо се могли изборити са упалама плућа, прво син па кћерка и тако укруг. Здравље нема цијену, посебно када је ријеч о дјеци, позајмићете новац да платите и ту вакцину, али би нам свима било много лакше да она постане дио обавезне имунизације - казала је она.

Супспецијалиста дјечији пулмолог Дејан Бокоњић рекао је за “Глас” да вакцина против пнеумокока превенира плућне болести, инвазивне менингитисе, као и све друге болести које изазива бактерија пнеумокок.

- Пнеумонија је главни разлог веома честих хоспитализација дјеце, боравка на интензивној њези, а узрок свега тога је пнеумокок - упозорио је Бокоњић.

Наглашава да је свуда у Европи па и у региону вакцина против пнеумокока у календару обавезне имунизације. 

- То је пријеко потребна вакцина и код нас и вјерујем да ће доћи прва на ред као нова вакцина која ће бити уведена у календар обавезне вакцинације - казао је Бокоњић.

Педијатар Бранислав Лолић истиче да би требало озбиљно размислити о идеји да се та вакцина уврсти у календар обавезних и код нас.

- Прва вакцина коју бих увео је вакцина против пнеумокока и дајем апсолутну подршку идеји да се то уради што прије - истакао је Лолић.

ФБиХ

Завод за јавно здравство ФБиХ од идуће године у календар обавезне имунизације уводи и вакцину против пнеумокока. Према плану имунизације предвиђено је вакцинисање дјеце са два и четири мјесеца те у другој години живота. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана