Струја поскупљује до 20 одсто

ГС
Струја поскупљује до 20 одсто

САРАЈЕВО - Влада ФБиХ ограничила је раст цијена електричне енергије привредницима на 20 одсто, потврдио је премијер ФБиХ Нермин Никшић.

Влада је на претходној сједници прогласила стање угрожености снабдијевања електричном енергијом за 2024. годину чиме је испунила законске услове да самостално пропише начин формирања и контролецијена струје.

Из Удружења послодаваца ФБиХ су казали да су им у протеклом периоду из "Електропривреде" БиХ нуђени уговори за 2024. годину са повећаном цијеном струје до 70 посто.

Како је раније истакнуто раст цијена стује се односи само на привреду и она неће бити скупља за грађане.

Међутим, како је то било и претходних година поскупљење струје привредницима у коначници су осјетили грађани повећаном цијеном роба и услуга на шта је упозорио и

Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, који је раније за "Независне новине" рекао да најаве биле да ће цијена електричне енергије скочити и 70 одсто, што је за привреднике било незамисливо, али, како каже, и садашње најаве од 20 одсто више цијене су за привреднике превисоке.

"За двије године смо дошли до поскупљења за 72 одсто, те кад се то сабере јако је високо повећање цијена за привреднике, без обзира на то што Влада ФБиХ, али и 'Електропривреда БиХ' то правдају цијенама на тржишту, које су код нас ниже него у регији", истиче Смаилбеговић и додаје да то никако нису аргументи због чега би требало да буду више цијене.

"БиХ треба да због своје конкурентности има конкурентну цијену електричне енергије зато што је то наш домаћи ресурс, не увозимо, не овисимо од увозних цијена", казао је Смаилбеговић и истакао да би њена цијена требало да буде предност привреди како би то искористила за развој.

"Нажалост, с поскупљењем се то губи јер ће нове цијене значајно утицати на велики број фирми", казао је Смаилбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана