Стручњаци упозоравају родитеље: "Prime" напици су опасни за дјецу

ГС
Стручњаци упозоравају родитеље: "Prime" напици су опасни за дјецу

Напици "Prime", који су однедавно и на тржишту БиХ, изазвали су праву помаму међу дјецом, која се труде доћи до њега "како би и они били модерни", с обзиром на то да га на друштвеним мрежама попут ТикТока рекламирају инфлуенсери.

Крајње озбиљан и врло опасан проблем настаје кад се погледа састав ових напитака, а који су, према ријечима нутриционисте, јако штетни по здравље дјеце.

Иначе, постоје два напитка, и то "Prime Energy" и "Prime Hydration", један са кофеином, а други без, који су првенствено намијењени спортистима. Овај сок, како је и написано на њима, није препоручљив за дјецу испод 15 година, док енергетски напитак није погодан за дјецу млађу од 18 година.

Драгана Лошић, спец. нутриционизма, за "Независне новине" појашњава колико су ова пића нездрава те зашто дјеца не треба да их пију.

"Вода је главно пиће за све старосне групе, а посебно за дјецу. Због епидемије дјечје гојазности и чињенице да заслађени напици, као што су воћни сокови, брзо дижу глукозу, а потом и инсулин, Америчко друштво за педијатрију је њихов дневни унос ограничило на 150 мл. Док је дјеци потребно ограничити дневни унос обичних воћних сокова, тако им се забрањује и узимање енергетских пића у која убрајамо и тренутно популарно пиће Приме Енергy. Поред овог пића, које садржи око 200 мг кофеина, имамо и Приме Хyдратион без кофеина. Оба пића садрже мјешавину кокосове воде, електролита, сукралозе, калијум ацесулфама (вјештачких заслађивача) и природних арома. Иако у ова пића није додат шећер, ипак садрже вјештачке заслађиваче за које су новије студије показале да негативно утичу на здравље цријевне флоре те опште здравље", истиче Лошићева.

Како каже, Приме Хyдратион такође садржи и БЦАА, супстанце важне за раст мишића, али у недовољним количинама.

"Приме Хyдратион није за дјецу млађу од 15 година, док Приме Енергy није за млађе од 18 година, због високог садржаја кофеина који највише негативно утиче на централни нервни систем те може довести до анксиозности и проблема са спавањем. Такође, кофеин убрзава срчани ритам и повећава крвни притисак. То може бити кобно за омладину која није свјесна да има неки урођени срчани проблем јер вјештачким стимулансом, као што је кофеин, изазвани убрзани рад срца није лако умирити, као што је то случај са природно повећаном срчаном фреквенцијом након трчања или неке друге физичке активности", казала је она.

Истиче да је посебно опасно мијешање енергетских пића с алкохолом и наркотицима, додајући да овакви напици могу бити изузетно опасни.

Претходно су бројни родитељи на друштвеним мрежама подијелили причу о томе како су дјеца од њих тражила "Prime" сок, који је у међувремену постао популаран.

Наиме, овај напитак је творевина јутјубера Логана Пола и KSI који на овој платформи имају милионе пратилаца, а намијењен је за спортисте, а убрзо након њихове промоције причу су преузели и домаћи јутјубери.

На YоуТубеу су објављене десетине снимака у којима они пробавају и оцјењују овај напитак, па су тако и дјеца у нашој земљи дошла до тога да се такмиче на који начин ће доћи до овог скупог напитка, који се креће од 10 КМ па навише за пола литра овог напитка.

Њих је чак могуће пронаћи и на страницама онлине продаје, гдје коштају од 10 до 25 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана