Стручњаци из Србије и Српске ће стварати заједничке хибриде

Срна
Foto: илустрација

Предсједник Управног одбора Института за ратарство и повртарство из Новог Сада Драгана Латковић изјавила је да ће Институт заједно са Пољопривредним институтом Републике Српске интензивно радити на производњи квалитетног сјемена, чиме би остварили искључиво ослањање на властите потенцијале у производњи и осигурали прехрамбену стабилност у Републици Српској.

Циљ нам је да се површине под сјеменском производњом у Републици Српској повећају. То је комерцијални дио приче, а други је научни јер желимо да са колегама развијајамо заједничке хибриде кукуруза, заједничке сорте соје и крмног биља - рекла је Латковићева након Савјетовања агронома Србије и Републике Српске на Златибору.

Директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља изјавио је да се нада се ће први резултати бити постигнути у оплемењивању кукуруза и стварању заједничког хибрида.

Он је рекао да Институт са сједиштем у Бањалуци има сјајне домаће хибриде и да у наредном периоду очекују још успјешнију сарадњу са добрим финансијским резултатима.

Тркуља је указао да кукуруз у структури сјетве у Републици Српској учествује са 40 одсто, преносе београдски медији.

На Савјетовању агронома на Златибору говорено је и о значају дивезификације пољопривредне производње, одрживом коришћењу пољопривредног земљишта, као и о побољшању квалитета конзервисане сточне хране.

На Златибору се од 30. јануара до 3. фебруара 2022. године одржава Савјетовање агронома и пољопривредника Србије, савјетовање агронома Србије и Републике Српске и Симпозијум Пољопривредна техника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана