Странци букирали бање у Српској

Данијела Бајић
Странци букирали бање у Српској

БАЊАЛУКА - Да бање више нису само мјесто за опоравак старијих и болесних, већ један од првих избора за породични одмор, најбољи показатељи су пребукирани смјештајни капацитети у РС, а природа и богат садржај привлаче све више гостију из Србије, Хрватске, Словеније, па чак и Аустрије и Њемачке.

Најатрактивније бање за домаће посјетиоце су оне смјештене подно Козаре, затим Слатина и Лакташи, као и бања у Теслићу, која располаже модерно уређеним ентеријерима и екстеријерима, а богатом понудом и великим бројем гостију могу се похвалити и у Рекреативно-угоститељском комплексу "Терме Озрен".

Извршни директор за операције и маркетинг у Здравствено-туристичком центру "Бања Врућица" из Теслића Александар Радошевић каже да је само у првих пет мјесеци ове године остварено више од 90.000 ноћења.

- Тренутно су нам сви капацитети попуњени, а у току су резервације за јул и август. Осим пацијената који су на лијечењу, ту су нам и гости из Србије који су дошли на традиционалне радничко-спортске игре, а то су групе које нам заузимају два до три хотела – казао је Радошевић.

Према његовим ријечима, у посљедње двије године забиљежена је натпросјечна попуњеност, нарочито хотела "Кардиал", захваљујући туристичким ваучерима гдје су масовно долазиле породице са дјецом.

- Ове године смо имали значајно повећање гостију из Словеније. Успјели смо да вратимо и већину својих гостију који су нам прије пандемије вируса корона долазили из Хрватске - рекао је Радошевић.

Ништа мање нису задовољни ни запослени у комплексу "Терме Озрен" гдје кажу да је сезона годишњих одмора и љепше вријеме напунила капацитете.

- Највише гостију долази због купања у базену са љековитом термоминералном водом. Углавном су то Добојлије, Семберци, Брчаци и Приједорчани, а доминирају Бањалучани. Из иностранства највише нам долазе држављани Србије и Хрватске, а у посљедње вријеме све више имамо и посјетилаца из Словеније, док су наши људи из Њемачке и Аустрије стални гости, посебно љети кад долазе на годишњи одмор - казала је менаџер продаје у овом комплексу Жељана Петровић. Додала је да су скоро имали и госте из Русије, а претходних мјесеци било је и Канађана и Американаца.

Директор бијељинске бање "Дворови" Милорад Зекић казао је да је код њих сезона у пуном јеку.

- Наши капацитети су у потпуности попуњени. Међу гостима тренутно је и група кошаркаша смјештена у камповима - рекао је Зекић.

Директор Туристичке организације РС Миодраг Лончаревић рекао је за "Глас Српске" да је бањски туризам један од најразвијенијих у Српској.

 - Својом понудом наши бањски центри се издвајају као лидери у региону. Бање из године у годину биљеже пораст како домаћих тако страних гостију, због чега у континуитету проширују капацитете и садржаје - казао је Лончаревић и додао да бањски центри који се налазе на изворима минералних, термалних и термоминералних вода гостима пружају могућност за одмор, рекреацију, велнес и пословне програме.

Бунгалови

Директора бање "Мљечаница" Дарко Бањац казао је да су капацитети ове специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију попуњени, те да се на термин чека око два мјесеца.

- У септембру отварамо 15 нових бунгалова и нови хидроблок са хипербаричним коморама чиме ће бити заокружена здравствена понуда "Мљечанице" - казао је Бањац, додајући да у плану имају и изградњу хотела са базенима, спа и велнес центром, док би до краја године требало да буду завршени фудбалски стадион са умјетном травом и два тениска терена. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана