Страх од морбила заврће рукаве

Данијела Бајић
Страх од морбила заврће рукаве

БАЊАЛУКА - Да је појава епидемије морбила у Семберији освијестила многе родитеље потврђују у амбулантама широм Српске, истичући да је посљедњих дана повећан број вакцинисане дјеце ММР дозом.

У педијатријским амбулантама широм Српске кажу да се најчешће јављају они родитељи који касне са вакцинацијом, јер их је страх од морбила натјерао да испуне ову законску обавезу.

Начелница амбуланте за специјалистичке консултације из педијатрије Дома здравља Бијељина Стојанка Шкорић потврдила је за “Глас Српске” да је ситуација са епидемијом освијестила многе родитеље који су упорно одбијали да вакцинишу дјецу.

- Наша здравствена установа је предузела низ мјера када је проглашена епидемија морбила. Ванредно смо почели да позивамо родитеље чија дјеца нису вакцинисана и заиста долази веома много родитеља да вакцинишу малишане, нарочито оне који похађају обданишта гдје су потврђене морбиле, јер сада тек схватају значај имунизације - казала је Шкорићева.

Додала је да ти исти родитељи дјецу нису вакцинисали због негативне кампање са друштвених мрежа у којима се шире нетачне информације да ММР вакцина утиче на развој дјеце.

Шкорићева је позвала и родитеље, чији малишани нису добили другу дозу ММР-а, а требало би да крену у школу, па и старије, да се јаве на вакцинацију јер се малим богињама могу заразити сви, без обзира на године.

- Међу обољелима протеклих дана била је и мајка и њена дјевојчица од двије и по године. Та мајка није примила другу ММР дозу, када је кренула у школу. То је само један од доказа да се може заразити било кад, уколико особа није у потпуности вакцинисана - казала је Шкорићева.

Када је ријеч о петовалентној вакцини у којој је садржана и компонента ДиТеПер, која штити од великог кашља, Шкорићева каже да родитељи раније нису бојкотовали ту вакцину, него су једноставно заобилазећи ММР заборављали на четврту дозу те вакцине.

Страх од морбила и великог кашља натјерао је на размишљање и многе Бањалучане. Према ријечима педијатара, јавља се све више родитеља који желе да вакцинишу дјецу. И у Дому здравља Бањалука потврђују да је одзив родитеља који желе да вакцинишу дјецу већи у односу на раније.

- Родитељи се више одазивају за пентаксим, али истовремено интересовања има и за ММР - казали су у тој здравственој установи.

Србачки педијатар Саша Јовичић казао је за “Глас” да вакцинација дјеце у тој локалној заједници иде према плану.

-  Мање је мјесто и имамо другачији систем контроле, тако да ММР вакцина никад није ни била толики проблем као што је то случај у већим градовима - рекао је Јовичић.

Помака у имунизацији ММР дозом има и на подручју Фоче, гдје кажу да од појаве епидемије морбила родитељи више зову, распитују се и наручују.

- Да ли ће ово интересовање, које се јавило из страха, потрајати још неко вријеме нико не може да гарантује - казали су у тамошњем дому здравља.

Према подацима Института за јавно здравство РС, закључно са сриједом, у Српској је било 11 потврђених случајева оболијевања од морбила и један сумњив, који су углавном невакцинисани, непотпуно вакцинисани или због узраста нису могли бити вакцинисани. Што се тиче великог кашља пријављене су 104 обољеле особе.

Обухват

У Институту за јавно здравство РС истичу да је садашња епидемиолошка ситуација посљедица обухвата вакцинације у посљедњих неколико година.

- Још није могуће процијенити да ли је дошло до пораста броја вакцинисаних особа против морбила и великог кашља. Резултате обухвата прошле и ове године те његовог евентуалног пораста знаћемо у наредним мјесецима - казали су у Институту, додајући да највећи степен обухвата има бе-се-же вакцина која се даје против туберкулозе, вакцина против вирусног хепатитиса Б и примовакцинација са петовалентном вакцином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана