Стотине рудара протестују испред Владе ФБиХ, пале бакље, узвикују „лопови, лопови“

Срна, Агенције
Стотине рудара протестују испред Владе ФБиХ, пале бакље, узвикују „лопови, лопови“

САРАЈЕВО - Радници седам рудника у ФБиХ, који послују у оквиру „Електропривреде БиХ“, окупили су се испред зграде федералне Владе у Сарајеву како би исказали незадовољство својим положајем, те између осталог, затражили оставке одговорних и повећање плата.

Из Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ, који је организатор данашњег протеста, утврдили су листу захтјева које желе постићи за раднике.

Рудари траже стављање ван снаге правилника о раду и радном учинку у Руднику угља Крека, оставку директора „Електропривреде БиХ“ и директора рудника угља који су у саставу ових предузећа, увезивање радног стажа радницима, утврђивање минималне плате од 1.000 КМ и друго.

Уз запаљене бакље, рудари који су дошли са шљемовима на главама и са симболима српња и чекића, надлежнима су узвикивали „лопови,лопови“, те позивали министра енергије, рударства и индустрије Нермина Џиндића да изађе из зграде Владе ФБиХ.

На транспарентима које су понијели пише „Рано сте нас се одрекли“, „Нас није срамота, а вас?“, „Ми смо за државу БиХ, а ви“ и друго.

Јутрос су рудари седам рудника концерна „Електропривреде БиХ“ донијели одлуку и о прекиду производње и на тај начин исказују протест против једностраних одлука надлежних, преносе федерални медији.

Предсједник Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ Синан Хусић поручио је да рудари неће радити уколико не буду испуњени њихови услови.

Из овог синдиката раније су поручили да су све вријеме били спремни за социјални дијалог, али да није било разумијевања послодавца.

Затражено је да представник рудара Синан Хусић уђе у зграду Владе ФБиХ на преговоре, међутим то му није допуштено.

Ресорни министар Нермин Џиндић је изашао из зграде Владе ФБиХ да се обрати присутнима, али су му из масе узвикивали „лопове“ и звиждали Како се од метежа и буке није могао обратити присутнима, министар Џиндић се повукао у зграду Владе ФБиХ. Он се испред зграде Владе, како наводи Кликс појавио са јаким полицијским обезбјеђење, односно припадницима специјалне полицијске јединице.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана