Стојичић:Предшколским програмом обухваћено око 70 одсто будућих првачића

Srna
Foto: Agencije

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је данас да је предшколским програмом у Српској обухваћено око 70 одсто од укупног броја д‌јеце која ће уписати први разред.

 

"Тромјесечним програмом обухваћено је 3.650 д‌јеце у години пред полазак у школу, ако томе додамо да је исти или приближан број у вртићима онда имамо податак да је предшколским програмом обухваћено око 70 одсто од укупног броја д‌јеце која ће уписати први разред", навела је Стојичићева.

 

Стојичићева, која је данас посјетила Основну школу "Станко Ракита" у бањалучком насељу Врбања, гд‌је су у Програм за д‌јецу у години пред полазак у школу укључена 32 д‌јетета, рекла је новинарима да се овај програм реализује од 2011. године и да се показао као веома добар.

 

Она је навела да су овим програмом обухваћена д‌јеца која у септембру стичу услове за полазак у први разред основне школе, а нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања и нису похађала цјеловити развојни програм.

 

"Ту су д‌јеца која у складу са жељама и потребама њихових родитеља похађају наставу која је прилагођена д‌јеци тог узраста како би што спремније кренули у први разред основне школе", додала је Стојичићева.

 

Она је нагласила да се за овај програм издвајају значајна средства из републичког буџета, те обезбјеђује дидактички материјал, тако да родитељи немају трошкова.

 

Стојичићева је додала да Програм траје три мјесеца, што је довољно за д‌јецу која нису боравила у вртићима да се припреме за искорак у основно образовање.

 

Она је нагласила да данашњом посјетом Основној школи "Станко Ракита" у бањалучком насељу Врбања жели да д‌јеци пожели здравље и срећан полазак у школу у овој години, као и свој д‌јеци у Српској која ће уписати први разред.

 

Стојичићева је рекла да ће око 10.000 д‌јеце уписати наредну 2023/2024. школску годину.

 

Стојичићева је рекла и да је електронска платформа за упис д‌јеце у први разред искориштена око 6.000 пута, те да упис траје до 31. марта, истичући да је то значајан искорак за уштеду времена.

 

Директор Основне школе "Станко Ракита" Дарко Бранковић рекао је да су 32 будућа првачића укључена у Програм за д‌јецу у години пред полазак у школу, који се у овој школи организује дуги низ година у сарадњи са ресорним министарством.

 

"И ове године смо створили све предуслове да тај програм тече несметано, да буде квалитетан и да ће д‌јеца боравити у чистим, уредним, загријаним просторијама и да са д‌јецом ради особа са вишегодишњем искуством", рекао је Бранковић.

 

Родитељи д‌јеце у Основној школи "Станко Ракита" задовољни су програмом - мајка Ана Радиша каже да је њена д‌јевојчица задовољна, те да је старије дијете прошле године похађало овај програм.

 

"Овај програм пуно значи за наставак школовања", рекла је Радиша и додала да је дијете уписала посредством електронске платформе, која је, како је рекла, једноставна и ефикасна. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана