Стојичић: Знањем се борити против опасности на интернету

Срна
Стојичић: Знањем се борити против опасности на интернету

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић указала је на потребу да се у континуитету врши едукација ученика о опасностима које вребају на интернету, јер се једино на тај начин могу борити са тим изазовима.

Стојичићева је изразила задовољство што ресорно министарство са тим циљем већ три године успјешно спроводи такмичење за ученике основних и средњих школа "Како бити сигуран на интернету".

"Данас смо награде уручили ученицима и наставницима побједничких радова, али сматрам да су побједници сви који су на овом такмичењу учествовали, јер су допринијели подизању свијести о сигурном понашању ученика у виртуелном свијету", рекла је Стојичићева новинарима након уручења награда.

Она је учесницима савјетовала да радећи на радовима о теми заштите личних података у оквиру такмичења искуство пренесу на вршњаке и разговарају о томе међусобно.

Ментор из Основне школе "Шамац" Нинослав Суботић, чија је ученица Теа Горановић освојила прву награду у категорији старији основношколски узраст, рекао је да су у награђеном видеу представљене конкретне препоруке како на безбједан начин заштити податке на интернету.

"Задовољство нам је што смо имали прилику да допринесемо едукацији, јер је то једини начин да се заштитимо од неприлагођених садржаја на интернету", рекао је Суботић.

Ученик трећег разреда Средњошколског центра "Петар Кочић" из Зворника Јована Танацковић, која је освојила прву награду у категорији средњошколаца, рекла је да је циљ био да споји игру, дружење и учење у један постер.

"Циљ нам је да оставимо траг и послије овог такмичења, јер је важно у што већем обиму ширити знање и подизати свијест о значају заштите података на интернету", рекла је Танацковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана