Стојичић: Свети Сава поставио темеље просветитељства

Срна
Стојичић: Свети Сава поставио темеље просветитељства

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић поручила је да је снага једне државе у њеном образовном систему, те школе данас прослављају школску славу и организују манифестације посвећене Светом Сави који је поставио темеље просветитељства.

Стојичићева је истакла да су и данас једнако важне исте вриједности као у вријеме када је живио и дјеловао Свети Сава, јер је то пут којим треба да иду владари градећи и чувајући своју земљу и народ.

-Свети Сава се као син владара посветио образовању, јер је знао да је снага државе у образовању, али и у осталим системима важним за развој друштва - рекла је Стојичићева новинарима уочи прославе школске славе у Основној школи "Георги Стојков Раковски".

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је Свети Сава темељ српског духовног колективног бића.

-Двадесетдевет основних и 17 средњих школа у Бањалуци с љубављу ће да ускликну нашем светитељу и просветитељу. Његова порука је да или ћемо бити своји и сјећати се свога и знати шта смо, или нас неће бити - рекао је Станивуковић.

Директор Основне школе "Героги Стојков Раковски" Ивана Љубојевић рекла је да данас са радошћу прослављају школску славу Светог Саву о којем дјеца много знају.

- Сигурна сам да имамо добру дјецу на којој свијет остаје - рекла је Љубојевићева.

Након приредбе у Основној школи "Георги Стојков Раковски", Стојичићева је присуствовала и прослави школске славе у бањалучкој Основној школи "Свети Сава". Прослави су, између осталих, присуствовали предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић, те народни посланици Владо Ђајић и Срђан Мазалица.

Директор Основне школе "Свети Сава" Мирослав Попржен рекао је новинарима да је Свети Сава позивао Србе на слогу и љубав, те да вјерује да ће тај завјет српски народ слиједити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана