Кочићева дјела - вапај за правдом, једнакошћу и достојанством

Срна
Са отварања манифестације
Foto: A. ЧАВИЋ | Са отварања манифестације

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић отворила је данас у Бањалуци манифестацију “Кочићев збор” и истакла да су књижевна дјела Петра Кочића била вапај за правдом, једнакошћу и достојанством за сваког.

Стојичићева је истакла да је “Кочићев збор” прилика да се кроз различите, увијек врло посјећене и важне умјетничке садржаје јавно и гласно чује Кочићева ријеч, као и ријеч о Кочићу.

- Његове ријечи су нам подсјећање да се слобода не подразумијева и није привилегија, већ је одговорност према себи и другима. Његова дјела нас подсјећају на важност да останемо будни, да се боримо за оно што је исправно, да се усудимо да изражавамо своје мисли и да се не покоравамо неправди - рекла је Стојичићева у обраћању.

Петнаестогодишња Кристина Лопатић са Пала, добитник овогодишње награде “Змијањче” за пјесму “Чувајмо Републику Српску”, рекла је да јој ова награда много значи јер зна колико вриједи и чије име носи.

- Моја пјесма поручује да треба да чувамо нашу отаџбину, баш као што је то чинио и Петар Кочић - изјавила је Лопатићева новинарима.

Градоначелик Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да Кочићеви дани треба да буду посвећени цијелом народу.

- Суштина ове манифестације није да подсјетимо на датуме његовог рођења и смрти, или на идеје за које се залагао, него и да нас његова дјела константно опомињу и зову да се храбро боримо за слободу, истину и отаџбину - рекао је Станивуковић.

Прије почетка манифестације, Стојичићева, Станивуковић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић положили су вијенце на споменик Петру Кочићу.

Манифестација “Кочићев збор” трајаће до недјеље, 27. августа, а за вечерас у 20.00 часова планирана је Свечана академија у Културном центру Бански двор, када ће бити уручена и “Кочићева награда” књижевнику Ђорђи Сладоју, једном од најистакнутијих савремених српских лиричара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана