Стојичић: Кочићев збор манифестација која чува традицију

Агенције
Стојичић: Кочићев збор манифестација која чува традицију

Четвородневна манифестација "Кочићев збор" почела је јуче у Београду, а свечана академија, када ће бити додијељене награде, биће одржана сутра, у Бањалуци.

У Бањалуци ће данас бити положени вијенци код споменика Петру Кочићу у парку овог српског великана, а у 12 часова ће на платоу испред Народне и универзитетске библиотеке Српске бити отворена изложба "Стриповијетке" према причама Стефана Митра Љубише. Свечано отварање 59. "Кочићевог збора" и књижевне вечери планирано је у 19 часова у Парку Петар Кочић.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је гостујући у нашем Јутарњем програму да је ове године организација Кочићевог збора прешла у надлежност Републике и да је организациони одбор ове манифестације формиран од стране Владе Републике Српске.

- Врло озбиљно смо приступили организацији "Кочићевог збора" и можемо рећи да је све спремно за почетак овог важног догађаја - рекла је Стојичићева.

Министарка је нагласила да књижевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији" одржано синоћ у оквиру манифестације "Кочићев дан у Београду". Положени су и вијенци на споменик и гроб Петра Кочића у Алеји великана.

- Послали смо сјајну поруку: Кочић је оставио неизбрисив траг и изласком из тог трага можемо да изгубимо себе - рекла је Стојичићева.

Она је нагласила да се одлуке које су донијеле државне институције морају поштовати у смислу да је овогодишњу организацију преузело Министарство културе Републике Српске, чиме овај догађај прераста у манифестацију од државног значаја.

- Надам се да ће и у наредним годинама организација "Кочићевог збора" бити у надлежности Владе Српске и да ће из године у годину бити све боља и боља - истиче Стојичићева.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је да је важно сјећати се лика и дјела народног трибуна Петра Кочића, што се чини и његовањем манифестације "Кочићев збор".

Бјелошевић је нагласио да је Удружење књижевника Републике Српске деценијама укључено у организацији "Кочићевог збора".

- Ове године, уз апсолутну велику активност подружнице Удружења књижевика из Бањалуке направљено је доста садржаја који најбоље репрезентују лик и дјело Петра Кочића - нагласио је Бјелошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана