Сточари чекају зелено свјетло за клање свиња

Анита Јанковић Речевић, Дејан Јовичић
Сточари чекају зелено свјетло за клање свиња

БАЊАЛУКА - На подручју Лијевча поља око 9.000 свиња спремно је за клање у прехрамбене сврхе, али због појаве афричке куге то још није могуће, чиме се гомилају трошкови за набавку сточне хране, а узгајивачи стрепе од ширења заразе.

Истакао је то за “Глас Српске” предсједник Удружења узгајивача свиња у Српској Мишо Маљчић наводећи да све наде полажу у данашњи састанак Експертске групе за сузбијање и искорјењивање афричке куге свиња у Бијељини јер очекују да струка буде глас разума и дозволи клање у контролисаним условима. Навео је да од одлуке струке зависи и да ли ће ићи у најављене протесте.

- Мора се наћи начин да се ријешимо вишка стоке. Прасади има још само у Лијевчу, према процјенама, то је између 8.000 и 9.000. свиња до 40 килограма којих се морамо рјешавати што прије, прије него што болест покуца на врата тих фарми. Тиме ће бити мања штета и по нас и по Републику, а и ми ћемо моћи наставити да радимо. Тржиште свакако постоји, људи чекају на прасад, љето је, има прослава, свадби, зборова... - казао је Маљчић.

Додаје да су фармери одлучни да се изборе за клање како не би доспјели у ситуацију попут сточара у Семберији.

- Узгајивачи у Бијељини 45 дана не могу продати, нити заклати свиње, а храну за свиње морају куповати. Нико их не пита имају ли новца да купе сточну храну, а ништа не приходују. Нису свиње машина да их искључиш из струје и чекаш. Морају се хранити до еутаназије, а то само гомила трошкове. Бијељина је пала на 15, 20 одсто производње, зараза се не смирује, не можемо дозволити да се то деси и у Лијевчу - категоричан је Маљчић.

Тврди да узгајивачи постају сумњичави и да се на терену плету разне приче.

- У Трошељима код Градишке један произвођач већ десет дана чека на еутаназију свиња које су наводно заражене. Прво узорковање показало је да су животиње позитивне, а друго да су негативне. Све то ствара панику и неповјерење међу узгајивачима. Многи ни не вјерују у кугу, упоређују је са короном - рекао је Маљчић.

Пољопривредник Мићо Радонић из Лилића код Српца има око 40 свиња и прасића које не смије продати нити припремати за клање, јер је његова фарма удаљена свега пет километара од жаришта у Петровом Селу код Градишке.

- Не могу добити потребне папире од Ветеринарске станице у Српцу и не преостаје ми ништа друго него да их храним и чекам да се мјере промијене, а до тада могу и да се заразе. Подржавам контролисано клање здравих свиња, а ићи ћу на протест у Градишку ако буде организован. Сматрам чак да је потребно затворити и границу да се не увозе свиње и једе све и свашта - рекао је Радонић за “Глас Српске”.

Клање свиња забрањено је у мјестима гдје се афричка куга појавила, у кругу десет километара од жаришта. Директор Ветеринарског института “Др Васо Бутозан” Драган Кнежевић каже за “Глас Српске” да би струка могла донијети одлуку да клање ипак буде дозвољено.

- Сви желимо помоћи пољопривредницима, поготово струка. Суштина је смањити ниво ризика да се вирус не усели у дивљу популацију, која је механички преносилац болести, и циљ нам је да идемо у правцу да тај ниво ризика буде мањи колико је год могуће, али да истовремено помогнемо сточарима. Сматрам да је потребно ићи са предложеним мјерама у контролисаним условима, имајући у виду стање на фармама - каже Кнежевић.

Србац

У Српцу је јуче одржан едукативни састанак о спречавању ширења афричке куге свиња на којем је истакнуто да је слаба информисаност фармера.

- Ширење заразе ће се зауставити тек када сви буду упознати са правом природом вируса и направе препреке које ће спријечити да дође до домаћих свиња. Наши фармери не зову ветеринара кад примијете да је животиња слабија и не једе, чекају да се опорави. Када угине, баце је у шуму или јарак, гдје се њоме хране друге животиње, па чак и домаће, које стварају нове изворе заразе - рекао је ветеринар Дарко Деспотовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана