Стиже првих 10.000 вакцина против грипа,имунизација почиње у сриједу у Институту

Милијана Латиновић
Стиже првих 10.000 вакцина против грипа,имунизација почиње у сриједу у Институту

БАЊАЛУКА - У Институт за јавно здравство РС данас стиже првих 10.000 доза вакцине против сезонског грипа које ће већ од понедјељка бити упућене у највеће домове здравља.

Помоћник директора Института за медицинске послове Јела Аћимовић рекла је да вакцинација за грађане који желе да се вакцинишу о свом трошку почиње у сриједу у Институту, а цијена вакцине је 28 марака. Вакцинација ће бити обављана од од 10 до 16 часова.

-Обезбиједили смо 25.000 доза вакцине за оне који имају право на бесплатну вакцинацију и још 5.000 вакцина за комерцијалну употребу - рекла је Аћимовићева.

Истакла је да је ријеч о вакцинама какве је Институт набављао и прошле године „вакси грип тетра“ произвођача „Санофи“.

Она је подсјетила да право на бесплатну вакцину имају пацијенти са хроничним обољењима због којих су склони тешким формама грипа, односно пацијенти на хемодијализи, они код којих је обављена трансплантација бубрега, дијабетичари, пацијенти лијечени кардио-хируршким методама лијечења, ХИВ позитивне особе, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу и обољела од цистичне фиброзе плућа, сви запослени на инфективним клиникама, те други.

Начелник Службе за епидемиологију Нина Родић Вукмир навела је да Институт већ три седмице прати појаву обољења која личе на грип и акутне распираторне инфекције.

-За сада је пријављено више од 11.000 акутних респираторних инфекција, међу којима су 122 пацијента захтијевала болничко лијечење на основу симптома који личе на грип. Од узорака које је Институт примио за ове три недјеље, ниједан није био позитиван на вирус грипа - навела је Вукмирова.

Она је додала да се први случајеви лабораторијске потврде вируса грипа биљеже крајем новембра или почетком децембра.

Вукмирова је позвала грађане да се вакцинишу у што већем броју, наводећи да ће их вакцина сачувати од тешких форми болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана