Стипендије и бесплатан превоз подстичу упис

Јана Кезић
Стипендије и бесплатан превоз подстичу упис

БАЊАЛУКА – Стипендије од 100 марака и бесплатан превоз утицали су на то да се дјеца више опредјељују за дефицитарна занимања, односно уписују занатска занимања, која имају перспективу, кажу у Активу директора средњих школа и Занатско-предузетничкој комори.

Министарство просвјете и културе Републике Српске саопштило је да је за око 550 ученика првих разреда средњих школа широм Српске, који су уписали неко од дефицитарних занимања, биће обезбијеђене стипендије од 100 марака и бесплатан превоз.

Истакли су да је у школску 2022/23. годину дефицитарна занимања, од планираних 728 ученика, уписало њих око 550 или 70 одсто у 36 школа, 28 локалних заједница и 19 занимања.

- Влада је опредијељена да и у новој школској години подржи ученике који уписују дефицитарна занимања, те је у буџету за ову намјену планирано 900.000 КМ - истичу из Министарства.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић рекао је за “Глас Српске” да је ова одлука, која се спроводи већ трећу годину, за сваку похвалу.

- Ово је утицало да се дјеца више опредјељују за дефицитарна занимања, а осим стипендија, ученици других и трећих разреда који буду ишли код послодаваца добијаће и одређене надокнаде - рекао је Бајић. Ово ће, како каже, посебно добро доћи оној дјеци који су слабијег имовинског стања.

- Многи ученици путују, па ће стипендије добро доћи сад када је све поскупјело - казао је Бајић, додајући да је све већи тренд уписивања дефицитарних занимања, јер су плате у овим секторима порасле.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже за "Глас Српске” да су стипендије најбољи и најпрактичнији начин да се дјеца мотивишу да упишу занатска занимања, која имају перспективу.

- До сада су биле само приче, а ово је нешто конкретно. Консултовали су привреднике и одмах су се показали резултати - рекао је Братић. Објаснио је да је, упркос свему, ипак тешко утицати на дјецу да уписују занате.

- Што се тиче заната у Српској, стање је заиста лоше, људи масовно одлазе у иностранство. Имамо одличне мајсторе који одлазе за привлачним платама - казао је Братић. Додао је да не треба заборавити ни чињеницу да су у иностранству већа примања, али и већи трошкови

У складу са закључком Владе Српске, Министарство је у сарадњи са локалним заједницама, пословном заједницом и школама сачинило листу дефицитарних занимања у Српској, која је објављена на званичној страници прије термина првог уписног рока у школску 2022/23. годину.

Установљено је да су највеће потребе на тржишту рада за занимањима трећег степена у струкама машинство и обрада метала, попут бравара-заваривача, механичара мехатронике, пнеуматике и хидраулике, обрађивача метала резањем, алатничара, те механичара гријне и расхладне технике. У пољопривреди и преради хране, на тржишту рада потребни су пекари, месари, агропроизвођачи, прехрамбени прерађивачи и у сектору угоститељства и туризма потребни су конобари и кувари.

Највеће потребе на тржишту рада јављају се и за занимања трећег степена у струкама саобраћај, попут возача моторних возила, аутоелектричара и електричара електроинсталатера, те столара, каменорезача-керамичара.

Предшколско васпитање

У Министарству просвјете и културе кажу да је бесплатним предшколским васпитањем и образовањем у Српској обухваћено 90 дјеце са сметњама у развоју, за коју је рана стимулација важна за даљи развој. Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић рекла је да су направљени значајни искораци да би се унаприједио положај дјеце која одступају од типичног развоја, а један од њих је бесплатно похађање предшколског васпитања и образовања за дјецу у Српској.

+++

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана