Стигла боровница, цијена 20 КМ за килограм

Срна
Foto: Илустрација

СРЕБРЕНИЦА - На подручју Сребренице боровница је пристигла за бербу, род и квалитет су много бољи него прошле године, а цијена је 20 КМ за килограм.

Један од најбољих познавалаца терена гђе се налазе најбољи боровњаци у сребреничкој општини Драган Цвјетиновић рекао је да је да су плодови ове године изузетно квалитетни и много бољи него претходне године када је род и квалитет био лошији због дужег кишног периода.

Цвјетиновић годинама иде у бербу боровница, а понекад води и особе које туристички дођу из других средина и желе да наберу боровница за своје потребе.

Он каже да је овогодишња почетна цијена боровнице 20 КМ за килограм, као и прошле године, те да има довољно купаца јер се не нуди већа количина овог воћа јер мали број особа иде у бербу.

“Из године у годину број берача овог воћа се смањује. Напоран је то посао, а има много пјешачења стрмим неуређеним стазама до станишта боровњака. Млађи не желе да раде овај посао, а све је мање старијих који могу да иду у бербу боровнице”, објашњава Цвјетиновић.

То потврђују и други берачи који су ових дана почели да иду у бербу, истичући да је ове године боровница веома квалитетна и крупнија него прошле, што омогућава берачима да наберу већу количину и остваре већу зарадау.

Истичу да најбољи берачи дневно наберу десетак килограма, понеки и више, и да све продају јер добијају наруџбе из различитих крајева БиХ и Србије.

Берачи причају да још нема накупаца да откупљују боровницу као претходних година, јер је ријеч о малој количини због које немају интерес да долазе.

“Ранијих година је по 100 особа из Сребренице и Братунца брало боровнице изнад Губера, по брду Кварц и Прибићевцу. Неки су умрли, неки болесни и не могу да раде овај напоран посао, неки су засадили малину па не могу да стигну да иду у бербу”, каже Зора Кочевић која такође свакодневно иде у бербу овог воћа.

Берба боровнице је прилика за додатни извор прихода многим породицама које на тај начин обезбјеђују средства за набавку огрева, зимнице и друге потребе.

Боровница са овог подручја је изузетног квалитета и веома је цијењена и тражена на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана