Штићеницима Дома "Рада Врањешевић" кров над главом и након пунољетства

Ведрана Кулага Симић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске прихватила је на данашњој сједници приједлог Министарства правде на основу којег ће корисници ЈУ Дом "Рада Врањешевић" након навршених 18 година и напуштања те установе имати на располагању трособан стан, потврђено је "Гласу Српске".

Mинистарство правде овим потезом, а уз подршку Агенције за управљање одузетом имовином, помаже онима којима је помоћ најпотребнија тако што је обезбиједило стамбену јединицу за привремени смјештај лица без родитељског старања.

Влади је, наиме, достављен приједлог Одлуке о преносу права својине над трајно одузетом имовином проистеклом извршењем кривичног дјела, а према којој ће се са Владе Републике Српске на ЈУ Дом „Рада Врањешевић“, пренијети трособан стан у Бањалуци, површине 71 метар квадратни (са оставом од 5,4 метара квадратних).

- Тиме ће бити омогућена активност Дома, услуга становања уз подршку, а која је намијењена лицима без родитељског старања, узраста од 18 до 26 година, који напуштају институционални смјештај и немају могућност да наставе живот у биолошким или сродничким породицама - потврдила је за "Глас" портпаролка Министарства правде Сања Џомбић.

Лицима без родитељског старања биће омогућено пружање одговарајућег бесплатног смјештаја изван Дома гдје ће свакодневно имати стручну и васпитну подршку у припреми за самосталан живот, бригу о себи, животу, простору и односу према другима, радним обавезама и одговорностима.

За извршење одлуке је задужена Агенција за управљање одузетом имовином, а право својине над овом непокретноси ће бити извршено без накнаде, уз забрану отуђења и оптерећења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана