Стевић: Познавање кинеског језика има значајне предности

Срна
Стевић: Познавање кинеског језика има значајне предности

БАЊАЛУКА - Грађани су препознали значајне предности које има познавање кинеског језика, те ће Конфуцијев институт Универзитета у Бањалуци и у наредном периоду наставити са курсевима у вечерњим терминима, изјавила је Срни директор овог института Љиљана Стевић.

Она је напоменула да ће бити настављена и онлајн настава, као и настава у основним и средњим школама које су одабрале да факултативно изучавају овај језик.

“Влада велика заинтересованост и за онлајн курсеве и за курсеве у учионици, па у сваком циклусу буду уписане и нове групе. Доласком већег броја кинеских компанија, отварају се и веће могућности за запошљавање”, рекла је Стевићева.

Она каже да у прилог томе говори и податак да је посао у кинеским компанијама добило већ неколико полазника ових курсева који имају ниво ХСК три или већи.

Стевићева је истакла и да се, осим тога, знањем језика који говори петина планете отварају нове могућности, те веће тржиште и нове прилике.

Према њеним ријечима, тренутно готово 200 ученика, студената и запослених грађана похађа неки од курсева кинеског језика.

Она каже да су курсеви бесплатни за ученике свих школа, студенте и раднике Универзитета у Бањалуци.

Стевићева је рекла и да је 1. фебруара у Кини званично почела Нова година, те да је то Конфуцијев институт Универзитета у Бањалуци обиљежио концертом у Културном центру Бански двор.

“Већ другу годину организујемо конкурс ликовних радова за ученике основних и средњих школа, на тему Кинеске нове године, а најбољи радови у више категорија биће награђени”, напоменула је Стевићева.

Она је истакла да су активности поводом обиљежавања Кинеске нове године организоване у Конфучионици у Гимназији Бањалука, као и у Средњошколском центру у Добоју, а укључују дрво жеља, радионице о години тигра и кинеском хороскопу, литерарни конкурс поводом Зимских олимпијских игара у Пекингу, те неколико предавања.

“Значај обиљежавања Кинеске нове године или Празника прољећа је вишеструк, јер је то празник када се породице окупљају и враћају кући из свих дијелова свијета”, рекла је Стевићева.

Она је навела и да је то заправо фестивал који траје 15 дана, те да се завршава се Фестивалом лампиона када се пишу жеље и пуштају лампионе у небо, док је на трпези увијек послужена риба, која је симбол наде за просперитетом и благостањем.

Када је ријеч о резултатима у прошлој години, Стевићева је навела да су неки од њих отварање Конфучионице у Гимназији Бањалука, те завршетак елабората за студијски програм Синологија на Филолошком факултету који прве студенте треба да упише од октобра ове године.

“Велики број полазника који су похађали курсеве кинеског језика и увијек велика заинтересованост грађана за наше догађаје нам причињава посебно задовољство. Конфуцијев институт је постао прави мост сарадње између свих институција и универзитета у Српској и БиХ и Кине, а посебно у области академске сарадње између Универзитета у Бањалуци и партнера у Кини”, рекла је Стевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана