Стевановић: Учењем о знаменитим Србима чувамо нашу културу

СРНА
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА - Невена Стевановић, члан екипе "Дворови" која је показала завидно знање из историје на финалном такмичењу Међународног квиза "Немањићи" са темом "Знаменити Срби", поручила је данас вршњацима да уче о знаменитим сународницима јер је то важно за очување српске културе.

Стевановићева је учесница Основне школе "Дворови" каже да носи лијепе утиске са такмичења, а да је припрема подразумијевала учење и биографија личности, од којих су неке лаке, а неке теже за запамтити.

"Жељела бих нашим вршњацима да поручим да очувају наше српско јединство и да уче о знаменитим Србима", поручила је Стевановићева на конференцији за новинаре након пријема у Градској управи Бијељина за ученике Основне школе "Дворови" који су недавно освојили друго мјесто на Међународном квиз такмичењу "Немањићи".

Миланка Станишић, наставник историје у Основној школи "Дворови", лани је учествовала на овом међународном квиз-такмичењу.

"Ове, као и прошле године смо наступали под именом Дворови јер смо жељели да прикажемо нашу школу и њен успјех, шо смо и остварили. Циљ овог такмичења је очување српског културног идентитета, повезивање дјеце узраста од 10 до 15 година и указивање на допринос знаменитих Срба развоју европске и светске цивилизације", рекла је Станишићева.

Шеф Кабинета градоначелника Младен Арсеновић рекао је да је велика част у Градској управи примити троје младих телената и наставни кадар који их је спремао за међународно такмичење које за циљ има очување националног идентитета Срба, а на којем је учествовало више од 160 екипа са по три члана.

"Позивам све младе из Бијељине да се угледају на овај примјер и узму учешће на међународним такмичењима, нарочито оним која за циљ имају очување националног идентитета, да би сачували своју традицију од заборава и научили што до сада нисмо знали", поручио је Арсеновић и додао да је данас разговарано о томе да град Бијељина у наредном периоду буде домаћин овог такмичења.

Финално такмичење одржано је у сриједу, 6. априла, у Чачку. Прво мјесто међу такмичарима из Србије и Републике Српске у овој групи освојила је екипа "Немањина дружина" из Крушевца, друго екипи из Дворова, док су трећи по знању били ученици из Основне школе "Радојка Лакић" из Београда.

Међу такмичарима из дијаспоре најбољи су били школарци из тима "Стефанова дјеца" из Вуковара, док су друго и треће мјесто освојила дјеца из тимова "Божур" и "Српски радозналци", оба из Италије.

Такмичење је одржано трећи пут, уз благослов Светог архијерејског синода Српске православне цркве /СПЦ/, а у организацији Фондације "Мир Божији" из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана